ZAČIMBA

Tako na telo vpliva cimet

Pozimi večkrat zadiši po cimetu, ta začimba pa ni le okusna, temveč tudi zdrava.
Fotografija: Cimet je veliko več kot okusna začimba. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Cimet je veliko več kot okusna začimba. FOTO: Thinkstock

Pozimi večkrat zadiši po cimetu. Slaščice in pijače v mrzlem delu leta brez njega preprosto ne dosežejo svojega namena, ni pa ta začimba prijetna le za nos in brbončice, temveč pozitivno vpliva na zdravje. Izberite cejlonski cimet in z njim čim večkrat obogatite jedi. Ne bo vam žal.

Cimet deluje protivnetno

Že dolgo je znano, da cimet vsebuje antioksidante, ki telo varujejo pred delovanjem prostih radikalov ter ga ščitijo pred številnimi kroničnimi boleznimi, ki nastanejo kot posledica telesnih vnetij. Ob tem varuje pred okužbami in spodbuja celjenje poškodovanih tkiv.

Zmanjšuje količino sladkorja v krvi

Pozimi nas rade zamikajo sladke dobrote, cimet pa varuje pred negativnimi vplivi sladkorja na zdravje. Izboljšuje namreč občutljivost organizma za inzulin, uravnava količino krvnega sladkorja, s tem manjša verjetnost sladkorne bolezni tipa dve in dokazano niža količino holesterola ter trigliceridov v krvi, kar pomeni, da pozitivno vpliva na zdravje srca.

Varuje pred bakterijskimi in glivičnimi obolenji

Ena glavnih aktivnih sestavin v cimetu je cinamaldehid, ki uspešno premaguje glivične in bakterijske okužbe, ščiti pred njimi in skrbi tudi za pravilno ravnovesje hormonov.

Preprečuje slab zadah

Cimet dokazano deluje protimikrobno, kar pomeni, da v ustih preprečuje pretirano razmnoževanje bakterij, ki so odgovorne za slab zadah. Dodajte ga vodi in si z njim izpirajte ustno votlino.

Pomaga pri hujšanju

Cimet pozitivno vpliva na presnovo in s tem pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Zlasti je učinkovit v kombinaciji z medom: pol žličke mletega cimeta in žlico medu dodajte dvema decilitroma vode. Polovico napitka popijte zjutraj na prazen želodec, polovico zvečer. Ponavljajte vsak dan in na dolgi rok se bodo zagotovo pokazali pozitivni učinki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije