BOLEČINE V KRIŽU

Tako lahko razbremenite hrbtenico

Skoraj vsak človek je že kdaj občutil bolečino v križu: nanjo moramo biti pozorni, sporoča nam, da so določeni deli preobremenjeni.
Fotografija: Vsaj enkrat v življenju se srečamo z bolečino v križu.
Odpri galerijo
Vsaj enkrat v življenju se srečamo z bolečino v križu.

Bolečina v križu je ena od najpogostejših tegob današnjega časa, ena najpogostejših mišično-kostnih bolezni. Občasno se pojavlja pri 25 odstotkih ljudi, starih od 30 do 50 let, pojavnost s starostjo narašča.

Osnovni in pomemben ukrep odpravljanja bolečine v križu je protibolečinsko zdravljenje.
Osnovni in pomemben ukrep odpravljanja bolečine v križu je protibolečinsko zdravljenje.
Vzroki za nastanek bolečine v križu so lahko različni. Lahko je trenutna, večinoma ostra bolečina, ki je največkrat posledica poškodbe. Povzročajo jo tudi nepravilna drža, prevelike in prepogoste obremenitve hrbtenice, lahko pa so vzrok tudi najrazličnejše bolezni. A osnovni vzrok je obraba medvretenčne ploščice, pravi specialist ortopedske kirurgije Andrej Lahajner, dr. med., iz centra za ortopedijo in športne poškodbe Artros. »Obraba se začne že kmalu po puberteti. Bolj ko degenerativni proces napreduje, bolj mu sledijo spremembe na malih sklepih in ligamentih hrbtenice. Hrbtenica postaja vse bolj toga, manj prožna in s tem bolj dovzetna za obremenitve pri delu, športu in rekreaciji. Zato so preobremenjeni hrbtne mišice, oba kolčna sklepa in celoten gibalni sistem. Hitro lahko pademo v začaran krog bolečine in s tem manjše fizične aktivnosti, dodatnega pojava okorelosti hrbtenice in povečanja bolečine pri manjših obremenitvah ter tudi v mirovanju.« Sogovornik dodaja, da če si ob epizodi hujše bolečine ne vzamemo dovolj časa za ustrezno ukrepanje, umiritev bolečine in reaktivacijo, lahko težave z ledveno hrbtenico pogosto vztrajajo leta in leta. Poleg tega sprožimo napredovanje obrabnih procesov, ki lahko postopoma ali nenadoma utesnijo oziroma ukleščijo živec oziroma živčne strukture ledvene hrbtenice in bolečino še ojačajo.

Posledica vnetja

Ker največkrat ne izzveni sama, je na vsakršno bolečino v križu treba biti pozoren, pravi sogovornik. »Je signal, da sta nujna čimprejšnje ukrepanje in odprava bolečine, saj nam ta sporoča, da so določeni segmenti hrbtenice preobremenjeni.

Najpogosteje to kaže na tako imenovani kostno-mišični izvor bolečine, z bolečino predvsem v predelu paravertebralnih mišic in njihovih narastišč.« Ob pojavu bolečine ali njenem stopnjevanju lahko pomislimo tudi na akutni začetek degenerativnega procesa ali poslabšanje kroničnega dogajanja.

Paziti moramo pri dviganju bremen. Fotografije: Guliver/Getty Images
Paziti moramo pri dviganju bremen. Fotografije: Guliver/Getty Images
Pogosti vzrok so tudi vnetja. Strokovnjaki izvor vnetne bolečine v križu opredeljujejo kot revmatološki, pri čemer pogosto govorimo o ankilozirajočem spondilitisu. »Težave najpogosteje opredelimo kot vnetno dogajanje v sakroiliakalnih sklepih, to sta sklepa med križnico in medenico in v ledvenokrižnični hrbtenici, neredko pa na celotni hrbtenici. Značilni sta izrazita jutranja okorelost in slaba gibljivost z bolečino, ki se v poteku dneva ob gibalni aktivnosti izboljšuje,« vnetno bolečino opiše Lahajner in doda, da se pogosto pojavlja pri mlajših od 40 let. Najprej občasno, nato postane trajna. Pojavlja se ponoči in ob počitku ne popusti. Zmanjša jo lahko le ustrezno in redno razgibavanje. Sogovornik še pove, da je vzrok vnetne bolečine v križu lahko tudi bakterijsko vnetje, ki ga imenujemo spondilodiscitis. »To je vsekakor zelo resno obolenje in zahteva bolnišnično obravnavo, v najslabšem primeru tudi operacijo,« pravi Lahajner.

Odpravimo bolečino

Ugotovitev vseh, ki se ukvarjajo z zdravljenjem in odpravljanjem bolečine pri kostno-mišičnih boleznih, je, da preprostega recepta za odpravo bolečine v križu zagotovo ni. A kot pravi naš sogovornik, je osnovni in zelo pomemben ukrep protibolečinsko zdravljenje. To pomeni jemanje ustreznega analgetika, najbolje nesteroidnega antirevmatika v kombinaciji s paracetamolom.


»Ob vztrajanju bolečine se poslužujemo analgetikov, ki jih dajemo v mišico ali intravenozno. Vendar je treba sočasno najti vzrok nastanka bolečine,« opozarja Lahajner. Pozneje v zdravljenje vključijo ustrezno fizioterapevtsko obravnavo, pravi sogovornik: »Najprej obsevalne terapije (laser, magnet – SIS) in začetek aktivnih vaj za hrbtenico. Vsi ti ukrepi pri 90 odstotkih pacientov uspešno umirijo bolečine v največ treh mesecih.«

Ker pa so vzroki in razlogi za bolečino v križu večplastni in različni in ker jo vsak občuti drugače, je vsekakor zelo priporočljivo, še posebno pri akutni bolečini, da obiščemo zdravnika, ki bo s kliničnim pregledom in morebitnimi diagnostičnimi postopki ugotovil njen vzrok in odredil zdravljenje.

Blagodejna nordijska hoja

Kot za vsako bolezensko stanje tudi za bolečino v križu velja, da jo je bolje preprečiti kot zdraviti. Sami si lahko pomagamo tako, da hrbtenico čim bolj razbremenimo, svetuje sogovornik. »Najmanjši pritiski na medvretenčno ploščico so dokazani pri ležečem položaju, najugodnejši je položaj na boku. Priporočeno je tudi nekoliko trše ležišče. Tudi ob hujših bolečinah lahko začnemo že sami izvajati raztezne vaje za hrbtenico. Pri vseh je meja bolečina. Blagodejno vpliva tudi nordijska hoja, v začetku na krajše razdalje. Pomagajo tudi masaža, gretje, topla voda in savna,« nekaj najosnovnejših ukrepov za razbremenitev hrbtenice in s tem zmanjšano možnost nastanka bolečine opiše Andrej Lahajner. Vsekakor velja, da lahko nekatere simptome zmanjšamo s pravilnim in zdravim načinom življenja, zdravo prehrano, pravim in dobrim počitkom in pozitivno naravnanostjo. Pri delih, pri katerih gre za statične ali velike dinamične obremenitve hrbtenice, taka so na primer pisarniško delo, dvigovanje in prestavljanje bremen, pa so vsekakor potrebni prava obremenitev, ustrezno delovno okolje in seveda poznavanje in izvajanje delovnih nalog po ergonomskih načelih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije