ZDRAVJE

Pri hujšanju ni bližnjic

Objavljeno 11. februar 2019 12.52 | Posodobljeno 11. februar 2019 12.52 | Piše: Natalija Mljač

Četudi se dobro zavedajo, da so debeli ali čezmerno težki in da bi svojemu zdravju in počutju naredili največjo uslugo, če bi shujšali, mnogi tega sami ne zmorejo ali ne znajo.

Brez prehoda na zdrav življenjski slog ne morete računati na uspeh. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Strokovnjaki nas opozarjajo, naj pozabimo na razne diete in prehranska dopolnila, ki obljubljajo čudežno in hitro izgubo kilogramov, saj hujšanje terja dolgoročno spremembo življenjskega sloga. To ne pomeni zgolj več gibanja, temveč predvsem prehod na uravnoteženo prehrano in izogibanje razvadam. Debelost in čezmerna telesna teža sta bolezni telesa in duha, ki ju je treba zdraviti pod nadzorom zdravnika, posebno usposobljenih zdravstvenih delavcev in dietetika, po potrebi tudi psihologa, saj so ti bolniki izpostavljeni številnim zdravstvenim težavam in tveganjem.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Shujšati ni lahko, a s trdno voljo in podporo ustrezno usposobljenega zdravstvenega kadra je tudi to mogoče.
Če želite shujšati s preverjenimi, varnimi in dolgoročno učinkovitimi metodami, se obrnite na osebnega zdravnika. Če imate preveč kilogramov, vas je na to gotovo že opozoril, morda vam je tudi predlagal vključitev v program za zdravo hujšanje ali vam je v branje dal katero od zloženk, ki opisujejo varno pot do zdrave telesne mase. Zavedajte se, da se tip debelosti razlikuje od človeka do človeka, zato bi bilo ključno, da pred začetkom vstopa v program zdravnik ali klinični dietetik opravi meritev telesne sestave in izključi možnosti morebitne hranilne podhranjenosti (v tem primeru vstop v program obravnave čezmerne telesne mase ni priporočljiv, problem je treba obravnavati pri zdravniku).

Brez razumevanja, zakaj je nujno shujšati, brez motivacije, železne volje in trdega dela, skozi katero vas vodi zdravstveno osebje in spodbujajo svojci, je težko shujšati in, kar je ključno, doseženo težo tudi obdržati. Bližnjic ni, hujšanje je in mora biti dolgotrajen proces.

Manj in zdravo

Če se hujšanja vseeno lotevate sami, se zavedajte, da vam bo uspelo le, če boste v telo vnesli manj energije (hrana), kot je boste porabili (telesna dejavnost). Naslednja pomembna smernica je prehod na zdravo prehrano – izključitev vsega, kar redi oziroma škodi. Izjemno pomembna sta ureditev ritma prehranjevanja ter pester izbor živil, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Živila, ki ne spadajo v varovalno prehrano, naj debeli in čezmerno težki čim bolj izključijo z jedilnika, preostali pa naj se jim izogibajo.

Načrtujte

Pri nakupu hrane se držite doma pripravljenega seznama in načrtujte manjše obroke, enakomerno razporejene čez dan, kar bo preprečilo seganje po prigrizkih in prenajedanje, svetujejo na NIJZ in še, naj bo velik poudarek na zajtrku. Vanj vključite žita, kaše in žitne izdelke iz polnovredne moke, ki imajo višjo vsebnost prehranske vlaknine in zahtevajo več časa za žvečenje, imajo nizko energijsko vrednost in povečujejo občutek sitosti ter tako vplivajo na manjši apetit pri poznejših obrokih. Zmanjšajte velikost obrokov. Uporabljajte manjše krožnike, najbolje, da hrano postreže druga oseba. Hrano dobro prežvečite. Med obrokom ne glejte televizije, računalnika in ne prebirajte časopisa, osredotočite se na hranjenje, jejte sede in v miru. Mizo zapustite takoj, ko končate obrok.

Odsvetovana živila so predvsem mastne vrste mesa in mesni izdelki, goveji loj, svinjska mast, ocvirki, zaseka, ocvrta živila,
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Sodobne modne diete niso prava pot do izgube telesne mase.
solate z industrijskimi prelivi oziroma solate s prelivi, ki vsebujejo veliko maščobe (npr. majoneza), bele vrste kruha in pekovskih izdelkov, mastne juhe, juhe s temnim prežganjem, instant juhe, ocvrte priloge in priloge z zabelami, jajca z majoneznimi prelivi, pečena jajca z ocvirki, težke, mastne, sladke sladice, mlečni deserti z veliko dodanega sladkorja, industrijski slaščičarski izdelki, vse sladke gazirane pijače in alkoholne pijače, industrijske začimbe (instant omake, juhe in začimbe). 

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Slabe maščobe in sladkor naj z jedilnika črtajo tudi primerno težki ljudje.
Deli s prijatelji