ODLIČNO

Čokolada za zdravo srce in lepo kožo

Temna čokolada je prava zakladnica hranljivih snovi in pozitivno vpliva na zdravje ter počutje.
Fotografija: Čokolada je veliko več kot zgolj slaščica. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čokolada je veliko več kot zgolj slaščica. FOTO: Thinkstock

Temna čokolada pozitivno vpliva na razpoloženje, saj vsebuje triptofan, ki spodbuja nastajanje serotonina, dopamina in endorfinov v telesu. Vsi ti so zaslužni za dobro počutje. Poglejte pa še nekaj razlogov, zakaj se je v zmerni količini z njo pametno posladkati.

Imeli boste več prijateljev

V časopisu Personality and Social Psihology objavljena raziskava je pokazala, da so ljudje, ki imajo radi sladko, družabnejši od tistih, ki prisegajo na grenko ali slano hrano.

Čokolada ni slaba za zobe

Teobromin v čokoladi preprečuje propadanje zob, zaviralno namreč vpliva na bakterije, ki s svojim delovanjem poškodujejo sklenino.

Imeli boste močnejše mišice

Športniki lahko s čokoladnim mlekom nadomestijo športne napitke, saj kombinacija kalcija, kakava in beljakovin zagotavlja obnovo mišic.

Libido bo močnejši

V eni od italijanskih raziskav, v katero je bilo vključeno 143 žensk, se je izkazalo, da je pri tistih, ki redno uživajo temno čokolado, libido večji kot pri onih, ki je ne.

Koža bo lepša

Dokazano je, da imajo ženske, ki vsak dan zaužijejo košček temne čokolade ali popijejo skodelico čokoladnega mleka, glajšo in bolj napeto kožo.

Varnejši boste pred vplivi sonca

Zaradi snovi iz temne čokolade je koža manj občutljiva za vpliv sončnih žarkov in manj podvržena gubam.

Vid bo ostrejši

Odrasli, ki jedo temno čokolado z vsaj 70 odstotki kakava, vidijo bolje, so dokazali strokovnjaki z univerze Redding. 

Varuje pred možgansko kapjo

Antioksidanti iz temne čokolade se borijo proti prostim radikalom, ki lahko povzročijo kronične bolezni, kot sta artritis in astma, hkrati pa preprečujejo nastanek krvnih strdkov, ki povzročajo možgansko kap.

Razpoloženje bo boljše

Čokolada spodbuja nastajanje serotonina, naravnega antidepresiva, ki je zaslužen za občutke sreče in zadovoljstva.

Varnejši boste pred rakom

Več raziskav je pokazalo, da je temna čokolada upravičeno na seznamu živil, ki varujejo pred rakom, to so tudi borovnice, česen in zeleni čaj. Zasluga za to gre predvsem antioksidantom.

Nadomesti lahko poljub

Med počasnim taljenjem čokolade v ustih se aktivirajo isti možganski centri kot med poljubom.

Srce bo zdravo

Študija univerze Harvard je potrdila, da flavonoidi v temni čokoladi spodbujajo pretok krvi in tako varujejo srce in ožilje pred poškodbami.

Uravnava krvni tlak

Raziskava univerze Tufts je pokazala, da vsakodnevno uživanje šestih gramov čokolade po 18 tednih zniža krvni tlak za dva do tri odstotke.

Pas bo ožji

Temna čokolada zavira delovanje encimov, ki so odgovorni za shranjevanje ogljikovih hidratov in maščob, to pomeni manj sala na trebuhu in drugih delih telesa, odkriva raziskava univerze Pen State.

Redkeje boste žrtev virusnih okužb

Čokolada zaradi antioksidantov krepi odpornost.

Vzdržljivejši boste

Ena od študij, v kateri so sodelovali posamezniki, ki imajo težavo z oskrbo kisika, je pokazala, da so tisti, ki so vsak dan zaužili 40 gramov čokolade z 85-odstotnim deležem kakava, lahko hodili 15 minut dlje od onih, ki čokolade niso jedli.

Skrbi za prebavo

Vsebuje probiotične bakterije, ki so ključne za dobro prebavo. Ob teh pa še magnezij, železo, kalij, kalcij, cink, selen, baker, kofein in maščobne kisline omega 3. Temna čokolada ima 11 gramov vlaknin na 100 gramov.

Uravnava inzulin

Temna čokolada manjša verjetnost kroničnih bolezni, kot je denimo sladkorna bolezen, saj uravnava krvni sladkor in pomaga celicam k učinkovitejši izrabi inzulina, so dokazali italijanski strokovnjaki. 

Niža holesterol

Raziskave so pokazale, da je temna čokolada odlična zaščita proti anemiji  zaradi flavonoidov, zato je dobrodošla za vse, ki jim primanjkuje železa. Nizozemski strokovnjaki so dokazali, da je z rednim uživanjem temne čokolade mogoče za 12 odstotkov znižati količino slabega holesterola v krvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije