ARTIČOKE

Čisti jetra in ledvice

Objavljeno 11. junij 2019 14.13 | Posodobljeno 11. junij 2019 14.13 | Piše: U. S.

Čudovita sredozemska rastlina ni le gurmansko doživetje, je prava zaščitnica zdravja jeter in posledično celotnega organizma; še bolj učinkovit je ekstrakt artičoke.

FOTO: Guliver/Getty Images
Artičoke imajo nizko energijsko vrednost in malo maščob, bogate pa so z minerali (kalij, fosfor, kalcij, mangan, magnezij, železo) in vitamini (provinatamin A, vitamini skupine B in C), za njen rahlo grenek okus pa je kriva taninska kislina.

image
Niža holesterol, krepi telo. FOTO: Guliver/Getty Images
Poleg cinarina (jetra spodbuja k proizvodnji žolča) in silimarina (flavonoida, ki varuje jetrne celice) vsebuje betakaroten, lutein, kvercetin in rutin, ki delujejo protivnetno ter varujejo organizem pred degenerativnimi in kroničnimi obolenji.

Stoletja že je znana njena blagodejnost, to je potrdila tudi znanost. Tradicionalna medicina priporoča čaj iz listov artičoke, ki vrača tek, pomaga prebaviti maščobe, stimulira uriniranje, pomaga pri zaprtju. Klinične raziskave so potrdile zdravstveno delovanje ekstrakta artičok.

Znano je, da izvrstno čistijo jetra in pomagajo pri regeneraciji. Čistijo tudi kri, žolčnik, vranico in ledvice, spodbujajo proizvodnjo žolčnika, ki je nujen za zdravje jeter. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Sevilli, je pokazala, da ekstrakt artičoke spodbuja proizvodnjo žolča.

image
FOTO: Guliver/Getty Images
Artičoke delujejo diuretično, kar koristi pri težavah z ledvicami. Priporočajo jih ljudem, ki imajo motnje v delovanju prebavnega sistema, saj močno vplivajo nanj: zaradi obilja vlaknin spodbujajo delovanje črevesja ter preprečujejo zaprtje, prispevajo k rasti dobrih bakterij, blažijo napihnjenost in slabost. Poleg tega naj bi njihovo uživanje nižalo slabi holesterol in trigliceride v krvi in posledično nižalo tveganje infarkta in možganske kapi.

Artičoka vsebuje tudi kalij, ki pomaga pri nižanju krvnega tlaka ter posledično preprečuje bolezni srca. Tudi diabetes naj bi preprečevalo uživanje te sredozemske rastline: ekstrakt iz listov artičoke niža raven glukoze v krvi. Od nekdaj jih poznajo kot naravni pripomoček za uravnoteženje maščob v krvi, pomagale naj bi pri težavah z ledvicami, dihali, kožo, v splošnem jo ljudska medicina priporoča za razstrupljanje in krepitev organizma.

Surove artičoke ne jemo, saj je težko prebavljiva.

Do začetka 20. stoletja so jo imeli celo za afrodiziak.

Jemo lahko kuhane, dušene ali pečene, surove so težko prebavljive. Izberemo take intenzivne zelene barve z vijoličnimi odtenki na listih. Še bolj kot zelenjava koristi ekstrakt, saj vsebuje višjo koncentracijo koristnih zdravilnih učinkovin kot rastlina. 
Deli s prijatelji