ZNAK

To zmorejo le pari v kakovostni zvezi

Obstaja zgovoren znak trdnega in uspešnega razmerja.
Fotografija: Najsrečnejši si zaupajo čisto vse. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Najsrečnejši si zaupajo čisto vse. FOTO: Thinkstock

Osebe v resni zvezi so navajene deliti … skoraj vse. Večina parov res nima težav z deljenjem hrane, kopalnice in računov, a ko gre za deljenje najintimnejših misli, se kaj rado zatakne, kar pa ni dobra popotnica za uspešen odnos.

Brez dlake na jeziku

Kot je namreč pokazala v časopisu The Journal of Sex Research objavljena raziskava, je kakovostna in s tem srečna zveza le tista, v kateri lahko partnerja popolnoma iskreno govorita o čisto vsem.

Srečni nimajo skrivnosti

V raziskavi so sodelovali pari, ki so bili v razmerju vsaj dve leti in pol. Prostovoljci so morali znanstvenikom zaupati, o čem vse brez zadrege govorijo s partnerjem, ter ali so pripravljeni o njem razpredati tudi o manj prijetnih temah. Hkrati so morali na lestvici od ena do deset oceniti srečo v zvezi. Pri primerjavi podatkov se je izkazalo, da so najsrečnejši tisti, ki lahko s partnerjem delijo vse svoje najintimnejše misli. Ti so tudi svoje spolno življenje ocenili z najvišjimi ocenami ter izrazili prepričanje, da ju s partnerjem veže močna povezanost in da imata stabilno zvezo.

Ključ je v popolni iskrenosti

Tisti bolj zadržani, ki se občasno ali redno zatekajo k še tako nedolžnim lažem, pa so svoje razmerje ocenili z nižjo oceno. »Napačno je razmišljanje, da je nekatere malenkosti bolje zamolčati. Pa naj gre za pretekle zveze ali sedanje razmerje. Le nekdo, ki je lahko v zvezi povsem odkrit, občuti najvišjo stopnjo zadovoljstva,« so ugotovitve komentirali znanstveniki in dodali, da je popolna iskrenost tista, ki vodi v stabilen in dolgotrajen odnos.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije