To so najuspešnejši pari

Obstajajo štiri vrste parov, ena skupina teh pa ima največ možnosti za uspeh.
Fotografija: Pari, pri katerih je veliko spoštovanja in empatije, imajo največ možnosti za uspeh. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pari, pri katerih je veliko spoštovanja in empatije, imajo največ možnosti za uspeh. FOTO: Thinkstock

To, kako se partnerja v intimni zvezi obnašata drug do drugega, ne pove veliko le o aktualnem vzdušju v razmerju, temveč je na podlagi odnosa mogoče predvideti tudi, kakšna prihodnost se jima obeta. Kot so zapisali znanstveniki z univerze Illinois, ki so devet mesecev spremljali 400 parov v dvajsetih letih, se v odnosih pojavljajo štirje značilni vzorci obnašanja. Pare so tako razdelili v štiri kategorije.

Narazen-skupaj pari

Za tiste, ki sodijo v to skupino, so značilna sicer močna čustva, ki pa se včasih nekoliko umaknejo: na trenutke so tesno povezani in jih prežema silna ljubezen, a kaj hitro se to lahko spremeni in partnerja si vzameta malo predaha.

»Odločitve, ki jih sprejema takšen par, običajno ne temeljijo na soglasju. Oba partnerja hrepenita po neodvisnosti in samostojnosti ter namenoma veliko časa preživita ločeno. Obnašanje odstopa od običajnega vedenja sveže zaljubljenih parov,« je prvo skupino opisal Brian Ogolsky z omenjene ustanove.

Ljubim-sovražim pari

Pari, pri katerih se menjajo obdobja ljubezni in sovraštva. Partnerja v njih ne moreta eden brez drugega, prav tako pa tudi ne eden z drugim. Burne spore velikokrat zaključita s strastnim seksom, ki pa ne odpravi težav, ki se v odnosu porajajo. Hkrati pogosti spori v sami zvezi puščajo nepopravljive posledice.

Družabno povezani pari

Tipično zanje je, da imajo širok krog prijateljev in znancev. Partnerja imata veliko skupnih prijateljev, se gibljeta v istih družabnih krogih in velikokrat o razmerju razglabljata z ljudmi, ki v odnos niso neposredno vpeti. Sicer pa širok krog skupnih prijateljev pozitivno vpliva na sam odnos. »Pari, ki imajo skupni prijatelje, se počutijo tesneje povezani,« je povedal Ogolsky.

Vzajemni par

Partnerja v takšni zvezi vse odločitve sprejemata skupaj, drug drugega spoštujeta in premoreta veliko obzirnosti ter empatije. Razmerje je zanju najvišja prioriteta, drug drugemu zaupata in sta tesno povezana.

Komu se obeta uspeh?

Pari iz zadnje skupine imajo največ možnosti za snovanje trajne in stabilne zveze, razhod pa najbolj grozi ljubim in sovražim parom. Glede na študijo je razhod pri njih dvakrat verjetnejši  v primerjavi z drugimi. Med obema poloma se nahajajo blizu-daleč ter družabno povezani pari.
Res je, da se tudi pri njih pojavljajo spori in nesoglasja, a je večja verjetnost kot pri najbolj nestabilnih, da jih bodo rešili in ravnali zvezi v prid.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije