MED RJUHE

Kaj se zgodi s seksom po desetih letih odnosa?

V dolgoletni zvezi postane spolnost boljša, a tudi manj spontana in krajša. Z leti se seks spremeni v ljubljenje.
Fotografija: Z leti postane pomemben občutek bližine in varnosti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z leti postane pomemben občutek bližine in varnosti. FOTO: Guliver/Getty Images

Razmišljanje, da je seks najboljši na začetku odnosa, ko sta oba sveže zaljubljena, je preživeto. Pari, ki so skupaj dlje, so razkrili, kaj se zgodi z njihovim spolnim življenjem po desetletju ali prej skupnega življenja, in številni so precej zadovoljni.

Seks je boljši

Seveda ima zaljubljenost svoje pluse, a tudi seks na dolge proge jih prinaša. Če je bil skok med rjuhe prej stvar trenutka, ki jo hitro pozabimo, se seks z leti spremeni v posebne vrste komunikacijo, v ljubljenje. Gre za čisto drugačno doživljanje strasti in intime, ki odnos med partnerjema še poglablja.

Seks je tudi krajši

Na začetku odnosa pari med rjuhami preživijo več časa, preprosto zato, ker se ne morejo odlepiti drug od drugega, pozneje pa se to spremeni in seks lahko postane rutina, za katero si partnerja iz različnih razlogov običajno ne vzameta več toliko časa. Tudi seks na hitro je lahko izpolnjujoč, dokler se oba najdeta v tem.

Božanje ni predigra

Včasih je božanje skrito povabilo k seksu, včasih se iz božanja samodejno razvije ljubljenje, z leti pa božanje postane – samo božanje. Ni predigra, ampak crkljanje, izkazovanje pozornosti, potreba po bližini in varnosti, skratka vse, samo seks ne.

Pari pravijo, da je seks z leti tišji.
Pari pravijo, da je seks z leti tišji.

Manj je spontanosti

Zaviti s ceste in si v prvem gozdičku privoščiti seks na hitro je vznemirljivo, ampak z leti adrenalin pri večini parov upade, pogosto imajo družino, in seks postane nekaj, kar je treba načrtovati skoraj tako natančno kot dopust. In točno dopust v dvoje, pa če je še tako kratek, je zdravilna injekcija za pare, ki so se zataknili v rutini (z otroki). Sploh če so zaradi tega začeli seksati bolj po tihem.

Manj pričakovanj, večje presenečenje

Pari, ki so skupaj malo časa, imajo še veliko neizživetih fantazij, s katerimi prihajajo na plan, medtem ko pari, ki imajo za seboj kilometrino, seks preprosto prepustijo naključju. Ničesar ne načrtujejo, ampak se prepustijo spontanosti kot glasbeniki pri improvizaciji in pač »igrajo«.

Več je tišine

Oh, včasih so se tresla okna od ječanja in krikov ekstaze, danes se pazi, ker v sosednji sobi spijo otroci ali morda celo starši, povsod drugod sosedje, in kričanja med seksom nihče ne bo prenašal, zato se jakost glasov v povprečju precej zniža. Občasno decibeli še poskočijo, ampak to je bolj izjema kot pravilo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije