OKUSNO

Poskusite sadje v sladkornem oklepu

Kandiranje je eden od načinov konzerviranja, s katerim sadju podaljšamo obstojnost, hkrati pa dobimo imenitno sladico.
Fotografija: Energijsko bogata mešanica FOTO: Yevhen Anzin, Getty Images
Odpri galerijo
Energijsko bogata mešanica FOTO: Yevhen Anzin, Getty Images

Kandirano oziroma kristalizirano sadje je sveže sadje, konzervirano s pomočjo sladkorja. Postopek so poznale že stare civilizacije pred tisočletji, med njimi Kitajci, Arabci in Rimljani, to pa je bil tudi edini način za konzerviranje sadja. Koščke ali kar cele sadeže preprosto kuhamo v sladkorni vodi oziroma sirupu, največ časa pobere priprava oziroma rezanje sadja.

Imenitni so kandirani agrumi. FOTO: Kurt Pacaud/Getty Images
Imenitni so kandirani agrumi. FOTO: Kurt Pacaud/Getty Images

Danes lahko kandirano sadje kupimo v vsaki malce bolje založeni trgovini, posamezne vrste ali mešano, pakirano ali v rifuzi. Uživamo samo ali zmešano z oreški, semeni in suhim sadjem, kar je precej nasiten in kaloričen prigrizek. Kandirano sadje lahko uporabimo tudi v različnih sladicah, pri nas je znan italijanski praznični kruh panettone, podobne kolače pa pripravljajo še drugje po svetu. Lahko je tudi užiten okras, potresemo ga recimo po sladoledu, kremastih sladicah, tortah in drugem. Seveda lahko poskusimo mešati okuse in kandirano sadje ponudimo k mesu, na primer k svinjski pečenki. Morda se zdi nenavadna kombinacija, a ne nazadnje se k mesu dobro podajo tudi druge sladke jedi, na primer marmelade.

Kandiramo lahko različne vrste sadja, najpogosteje pa se v sladkornem oklepu znajdejo datlji, češnje, agrumi, ananas in ingver, ki je zaradi svojega ostrega okusa prav posebna poslastica, lahko pa tudi melone, če je njihovo meso le dovolj čvrsto. Če kandiramo limone, pomaranče ali grenivke, uporabimo sadeže iz ekološke pridelave, saj jih bomo pripravili z olupki vred, ti pa lahko vsebujejo številne pesticide. Kandirana lupina ni le za okras, je užitna in prav okusna. Lupino agrumov narežemo na trakove, sadje, na primer ananas, pa na kocke. Češnje kandiramo kar cele, prav tako na kocke narežemo ingver. Tako dobimo majhne, sladko-pikantne bombone. Pri tem naj povemo, da je kandiranje koščkov veliko bolj enostavno, postopek pa krajši in traja le nekaj ur, medtem ko večji kosi ali celi sadeži zahtevajo precej časa in lahko traja tudi več dni.

Kandirano sadje je lahko lepo darilo, zlasti zadnja leta je priljubljeno obdarovanje z doma pripravljenimi dobrotami. Spravimo ga v lično embalažo, na primer kartonaste škatlice ali vrečke, okrasimo in darilce je nared. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije