LUBENICA

Poletje z osvežilnimi okusi

Lubenica, najbolj sladka in vodena med bučami, je simbol vročih dni, podobno kot morje in sladoled
Fotografija: Šopek mete v kuhinji osveži prostor, pomečkani lističi pa spremenijo navadno vodo v še boljšo pijačo. Dodajte jo narezani lubenici in pustite nekaj minut, da razvije okus. Eterično olje mete zmanjša občutek neznosne vročine v prostoru. V razpršilec dajte le nekaj kapljic, morda v kombinaciji z eteričnim oljem limone. V vročih dnevih pijte mlačen in sladkan metin čaj. FOTO: Yasonya/Getty Images
Odpri galerijo
Šopek mete v kuhinji osveži prostor, pomečkani lističi pa spremenijo navadno vodo v še boljšo pijačo. Dodajte jo narezani lubenici in pustite nekaj minut, da razvije okus. Eterično olje mete zmanjša občutek neznosne vročine v prostoru. V razpršilec dajte le nekaj kapljic, morda v kombinaciji z eteričnim oljem limone. V vročih dnevih pijte mlačen in sladkan metin čaj. FOTO: Yasonya/Getty Images

Lubenica, najbolj sladka in vodena med bučami, je simbol poletja, podobno kot so morje, sladoled in neskončna vrsta avtomobilov, ki se pomikajo v koloni. Rezina dobro ohlajene je privlačna na pogled in všečna na fotografiji, v resnici pa imam raje, če jo kdo lepo nareže na kocke in sfrca ven nadležne koščice. Iz razkoščičene lubenice lahko zmiksate všečno nizkokalorično pijačo. Jaz dodam čisto malo svežega ingverja in mete, ob večerih pa malo več vodke. Resnično posrečena kombinacija. V dobrem blenderju ali še bolje sokovniku v sok spremenim tudi beli del lupine, ki je sicer brez okusa, dodajam ga za zdravje. Beli del lubenice vsebuje podobne snovi kot rdeči, le v večji koncentraciji plus še nekaj drugih.

Je možno, da najboljši del lubenice po navadi mečemo stran? V belem olupku je precejšnja količina vitaminov B in C, vsebuje snovi, ki ugodno vplivajo na srce in ožilje, antioksidante, ima lepo zbirko mineralov, omembe vredna sta vsaj kalij in cink. Nutricisti so napisali kar nekaj pohval brezokusnemu belemu olupku, omenjajo lepo kožo, dobro prekrvljenost in živahen libido. Večinoma grejo zasluge za vse to precejšnji količini kalija.



Vse v redu, okus pa res ni nekaj, kar bi te navdušilo. Posrečena rešitev je vlaganje v kis in začimbe, podobno kot vložimo drobne kumarice. Zanimivo je, da je tudi okus podoben. Ponekod je takšen pickle iz belega dela lubenice kar popularen. Pickled watermelon rings tako kot vložene kumarice pozimi nadomešča svežo zelenjavo.

FOTO: Hana Splichal
FOTO: Hana Splichal


Vsekakor je smiselno spraviti beli del olupka skozi sokovnik in dodati kakšno limono ali še bolje limeto. Težko si predstavljam, da bi palčke iz belega dela lubenice grizljali kot prigrizek, čeprav bi bilo učinkovito za hujšanje in dobro za prebavo. Vsebuje namreč veliko vlaknin, ki dajejo občutek sitosti ob nič kalorijah. Brskam še za drugimi recepti: kockice bi lahko pripravili v solati kot prav tako nizkokalorične kumare. Zjutraj bi lahko dodali bel del lubenice v smuti s stebelno zeleno, korenčkom in svežimi zelišči. Vsekakor čisto nove ideje, kako porabiti užiten olupek lubenice. Neobičajen je tudi današnji recept za solato iz sočnega dela lubenice v kombinaciji z meto in čebulo, začinjeno s tahinijem in soljo. Poletje naj bo avantura, lahko tudi kulinarična.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije