KUHINJA NA PROSTEM

V senci in ob ognju

Kuhinje na prostem so tudi pri nas vse bolj priljubljene: oblikujmo jo po svoji meri in okusu ter slogu kuhanja; izberimo vzdržljive materiale in poskrbimo za senco.
Fotografija: Za zunanjo kuhinjo izberite močne vodoodporne materiale. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za zunanjo kuhinjo izberite močne vodoodporne materiale. FOTO: Guliver/Getty Images

Če radi združujete kuhanje in zabavo ter imate še velik vrt ali teraso, je kuhinja na prostem za vas več kot odlična ideja. Tovrstne kuhinje so že dolgo priljubljene v Avstraliji, trend pa se vse hitreje širi na druge celine. V Skandinaviji v njih kuhajo celo v najhladnejših mesecih leta, pri nas tedaj, ko je zunaj topleje, in so veliko več kot na vrtu postavljen žar. Izdelate jo lahko sami, lahko pa pobrskate med bogato ponudbo osnovnih elementov in dodatne opreme. Vsekakor jo je mogoče oblikovati po vaši meri in okusu, pri tem pa je dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil.

S senco se zavarujte pred poletno pripeko. FOTO: Guliver/Getty Images
S senco se zavarujte pred poletno pripeko. FOTO: Guliver/Getty Images

Proračun in stil kuhanja

Potem ko izračunate, koliko sredstev lahko namenite tovrstni kuhinji, se poglobite v ponudbo elementov, tehničnih pripomočkov, dodatkov, ne pozabite na primerna sedišča in mizo. Skratka, omislite si takšno, ki bo vključevala vse, kar za udobno pripravo in uživanje hrane pod milim nebom potrebujete, ne da bi preveč bremenili družinski proračun. Konec koncev ni potreba, je le srčna želja. Opremo prilagodite stilu kuhanja. Imate radi žar, podpeko, prisegate na klasično kuhanje, cvrenje? Glede na to izberite centralni element: žar, štedilnik, cvrtnik, skratka tisto, kar je z vašega vidika najuporabnejše.

Pomembni detajli

Tako kot v kuhinji, ki je v stanovanju, tudi v zunanji potrebujete prostor za pripravo hrane. Delovna površina naj bo dovolj velika, da boste lahko jedi pripravili od prvega do zadnjega koraka.

Za ljubitelje je kuhinja na prostem zelo priporočljiva. FOTO: Guliver/Getty Images
Za ljubitelje je kuhinja na prostem zelo priporočljiva. FOTO: Guliver/Getty Images

Ker je izpostavljena vsem vremenskim razmeram, je pomembno, da je izdelana iz trdnih, vzdržljivih in vodoodpornih materialov. Izogibajte se lesu in se raje odločite za nerjaveče jeklo. Uporabni so tudi keramika, marmor, granit, betonske plošče, vendar te zaščitite s primernimi premazi. Tako bodo bolj odporni proti vlagi, vročini in mrazu, obenem bo lažje vzdrževati čistočo.
Za popolno izkušnjo s kuhanjem na prostem namestite zunanje korito. Res je, da napeljava zahteva nekaj dodatnih stroškov, a ti bodo nedvomno upravičeni, saj boste vedno imeli pri roki svežo vodo. Zunanje korito pozimi zaščitite pred mrazom in imejte v mislih, da potrebuje več čiščenja kot notranje.

Senčila in odeje

Ob visokih poletnih temperaturah brez sence ne bo šlo. Priskrbite si jo s primernimi senčili, senčniki, markizami ali po opori napeljete bujne plezalke, ki vas bodo s svojo senco varovale pred pripeko in zagotovile lažjo pripravo ter prijetnejše uživanje jedi.

Ne pozabite na vedno hladno pijačo. V ta namen lahko v zunanjo kuhinjo vgradite hladilnik in pred vremenskimi vplivi zavarujte električno napeljavo.

Ko se večerja zaključi, je prijetno še malo posedeti pod zvezdami, da pa vas ne bi pregnal večerni hlad, poskrbite s toplimi odejami ali z ognjem v odprtem kurišču. Za prijetno vzdušje in počutje.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije