Sredozemlje na krožniku

Tudi spomladi lahko uživamo v slastnih na soncu sušenih paradižnikih, morda vloženih v oljčno olje; so okusna popestritev marsikatere jedi.
Fotografija: Najboljši so sušeni na soncu. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Najboljši so sušeni na soncu. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Sezona paradižnika je še daleč, zato ne bomo svetovali, kako zrele paradižnike posušimo, kar je sicer precej dolgotrajen proces, temveč bomo pogledali, kako in zakaj jih uporabljamo v kuhinji.

Posušeni paradižniki so tipična sredozemska jed, v Italiji jih na vsaki tržnici prodajajo kar v rinfuzi. Najboljši so posušeni na soncu, kar je mogoče le v toplih krajih z mnogo sonca, sicer jih sušijo v sušilnicah. Pri nas jih večinoma lahko kupimo v manjših vrečkah, še večja pa je ponudba vloženih v oljčno olje. Če smo res veliki ljubitelji, se splača kupiti večje količine suhih v vrečkah in jih doma vložiti v olje. Preden to storimo, jih je dobro namočiti, razen če so zelo mehki. Lahko jih na hitro prevremo v vodi, s čimer bodo izgubili nekaj soli. Ni pa treba, da jih namakamo, prav okusni so tudi, če jih počasi žvečimo, same ali s kruhom, če le niso preslani.

Sušeni paradižniki so izjemno uporabni v kuhinji, odlično se ujamejo s sredozemskimi začimbami, zlasti z baziliko, rožmarinom, majaronom, kaprami, ljubitelji pikantnega dodajo čili. Iz sušenih paradižnikov pripravimo priloge in omake, na primer pesto za testenine, s sirom in baziliko sestavijo izjemen sendvič, zlasti če jih položimo na hrustljave bruskete, dobri so v kombinaciji z olivami in pršutom. Z njimi lahko nadomestimo svež paradižnik, na primer v enolončnicah ali rižotah. Kadar jih damo kuhat, preverimo, koliko so slani, saj bodo izločili sol in tako dali jedi okus: počakajmo, da se paradižniki zmehčajo, jed poskusimo in šele potem po potrebi dosolimo. Kadar se nam zelo mudi s kosilom, pripravimo enostavno, a izjemno okusno jed iz posušenega paradižnika in kaše, katere koli, ali stročnic. Podobno kot bi kuhali rižoto; medtem ko pražimo čebulo, zavremo narezane paradižnike, da se zmehčajo, dodamo jih čebuli in dušimo kakšnih pet minut. Primešamo kuhano lečo, ajdovo kašo ali katero drugo in še malo prevremo, da se sestavine povežejo. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in odlično kosilo je na krožniku, potrebujemo le še skledo solate. Al

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije