RECEPT

Pesto z orehi

Objavljeno 20. marec 2019 10.37 | Posodobljeno 20. marec 2019 10.37 | Piše: A. K.

Divji česen je ravno prav ostrega okusa, da dobimo iz njega odličen pesto; v hladilniku ga hranimo nekaj dni.

FOTO: Guliver/Getty Images
Čemaž je divje rastoča rastlina, ki jo nabiramo spomladi. Uživamo svežega ali ga pripravimo v različnih jedeh, na primer v juhi ali omaki. Sveže nasekljanega uporabimo podobno kot mlad česen, čebulo ali drobnjak. Odličen je v svežem skutnem namazu, ki ga postrežemo s črnim kruhom. Obrok bo popoln, če mu dodamo žlico bučnega olja.

Drobno nasekljanega potresemo po solati ali juhi namesto peteršilja; s svežimi listi osvežimo sendviče ali okrasimo glavne mesne jedi. Odličen je čemažev pesto, ki ga naredimo na zalogo in spravimo v steklene kozarčke. 

Za 4 osebe:

200 g čemaža
100 g orehov
100 g parmezana
1 dl oljčnega olja
sol

Čemaž očistimo in operemo, nasekljamo na manjše kose in stresemo v sekljalnik. Orehe očistimo in nasekljamo, parmezan naribamo. Oboje stresemo v sekljalnik, solimo in dolijemo olje. Meljemo, dokler ne dobimo skoraj povsem gladke mase. Po potrebi vmes premešamo. Pesto uporabimo kot preliv za testenine ali namaz. Lahko ga spravimo v kozarček in v hladilnik, kjer bo ohranil svežino nekaj dni. Če ga hočemo spraviti za dlje, na vrh nalijemo žlico oljčnega olja in dobro zapremo.
Deli s prijatelji