VEGANSKI MESEC

Ko januar postane veganuar

Objavljeno 18. januar 2020 03.46 | Posodobljeno 18. januar 2020 15.38 | Piše: Špela Ankele

Veganski mesec sta si pred šestimi leti zamislila britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover, danes je vanj vključenih že 365.000 posameznikov, med njimi kakšnih 400 Slovencev.

Britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover sta leta 2014 ustanovila gibanje Veganuary. FOTO: Arhiv Gibanja Veganuary
Vegansko obarvano poimenovanje za prvi mesec v letu sta si 2014. izmislila Britanca Jane Land in Matthew Glover. Zakonca sta z idejo o januarju, ki sta ga preimenovala v veganuar (v originalu: Veganuary), začela razvijati v domači kuhinji, ker sta želela spodbuditi čim več ljudi, da poskusijo kuhati samo hrano rastlinskega izvora, pobudo o veganskem mesecu pa sta sprožila tudi zato, ker sta želela zmanjšali trpljenje živali.

»Prvo leto, januarja 2014, se je ideji pridružilo 3300 ljudi,« je za Okuse povedal Toni Vernelli, ki v gibanju Veganuary skrbi za stike z javnostmi.

Danes, šest let pozneje, je v gibanje vključenih »365.000 posameznikov s skorajda vsega sveta, razen iz Svazija, Severne Koreje in Vatikana. V Sloveniji imamo letos okoli 400 podpornikov, kar je približno toliko kot v preteklih letih.«
Gibanju Veganuar se je pridružilo veliko slavnih imen, ki jih Toni Vernelli našteje v tem vrstnem redu: ameriški igralec in producent Joaquin Phoenix, glasbenik in eden od beatlov Paul McCartney, irska filmska igralka Evanna Lynch, ameriška igralka Alicia Silverstone in legendarni kitarist Brian May, ki bil del slavne rockovske zasedbe Queen.

Pica slavne Pamele Anderson

Veganska pobuda ima spletno stran veganuary.com, na kateri ne manjka receptov. Letos so izdali elektronsko knjižico, v kateri so zbrali kup receptov, ki so jim jih posredovali slavni glasbeniki, komiki, igralci in druge prepoznavne osebnosti.
Med slavnimi recepti smo za vas izbrali dva, ki se nam zdita že na prvi pogled nezapletena in takšna, da bi ju z veseljem poskusili pripraviti doma.

Tu je recept za zloženko z jajčevci, kakršno pripravi britanski igralec Peter Egan, potem pa smo izbrali še testo za pico, ki jo je v letošnjo veganuarsko kuharsko knjigo slavnih prispevala ameriška igralka Pamela Anderson.
Parmigiana di melanzane
{embed_foto_L50}604289{/embed_foto_L50}
Za 4–6 oseb:
4 veliki jajčevci (na tanke rezine prerezani po dolgem)
4 konzerve (vsaka po 400 g) sesekljanih paradižnikov
150 g veganskega sira (takšnega, ki se stopi)
85 g drobtin
50 g pinjol
3 stroke česna
3 vejice timijana
za pest lističev sveže bazilike
3 žlice rdečega vinskega kisa
3 žlice sladkorja v prahu
oljčno olje
sol, poper

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
V večji posodi segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo nasekljan česen in timijan ter na majhnem ognju kuhamo nekaj minut. Potem dodamo paradižnike, kis in sladkor – naj nežno vre 20 ali 25 minut oziroma toliko časa, da se malo zgosti.
Ko paradižnik počasi vre, pripravimo ponev. Rezine jajčevcev z obeh strani premažemo z oljem, potem pa jih drugo za drugo in prav tako z obeh strani opečemo v vroči ponvi.

V posodici premešamo 25 g naribanega veganskega sira z drobtinami in pinjolami – to mešanico bomo posuli po vrhu naše zloženke.

Zdaj imamo pripravljeno vse za zloženko, zato vzamemo primerno velik pekač. Na dno razporedimo nekaj žlic paradižnikove omake, nanjo damo plast popečenih jajčevcev. Solimo in popramo. Sledi plast paradižnikove omake, ki jo posujemo z malo naribanega sira in dodamo še lističe bazilike, zatem razporedimo plast jajčevcev in solimo ter popramo. Ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine – na vrhu naj bo plast paradižnika, po kateri posujemo mešanico drobtin, sira in pinjol.

Pečemo 30 ali 40 minut oziroma toliko časa, da začne plast paradižnikove omake lepo brbotati, s sirom pomešane drobtinice pa se lepo zapečejo.
Vzamemo iz pečice, pustimo, da se 10 minut ohlaja, posujemo z lističi bazilike, razrežemo in postrežemo.

Pica iz sladkega krompirja
{embed_foto_L50}604290{/embed_foto_L50}
Testo za 4 osebe:
2 velika sladka krompirja (olupljena in razrezana na kockice)
1,25 skodelice ovsene moke
0,3 skodelice mletih mandljev
žlica jabolčnega kisa
1 žlička posušene bazilike
1 žlička posušenega origana
1,25 žličke česna v prahu
pol žličke soli
žlica oljčnega olja
malo čilijevih kosmičev (dodamo jih po želji)

Potrebujemo še:
paradižnikovo omako

Za povrhu:
olive, artičoke, kapre, veganska klobasa, sušeni ali sveži paradižniki, nariban veganski sir ...
Kockice sladkega krompirja kuhamo pol ure (oziroma toliko časa, da se zmehčajo) nad soparo. Potem jih stresemo v večjo skledo, pretlačimo do gladkega in zmešamo z drugimi sestavinami, navedenimi za pripravo testa.
Pekač pokrijemo s papirjem za peko, na katerega s pomočjo kuhinjske lopatke razporedimo testo v obliki krogov. Malo se potrudimo, da naredimo lepe kroge, debele kakšnega pol prsta.
Testo spečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija. Pečemo približno pol ure oziroma toliko časa, da se ob krajih rahlo obarva.
Pekač vzamemo ven, obložimo s paradižnikovo omako in dodamo še druge veganske sestavine, ki so nam všeč.
Obložene pice vrnemo v pečico še za 5 ali 10 minut.
Deli s prijatelji