Ideja za sladico: čokoladna kapa

Idrijski žlikrofi imajo sladko različico, v gostišču Barbara jih strežejo iz bele ali črne čokolade, seveda nadevane, in z omako; posladek je lahko lep spominek.
Fotografija: Tudi skledico lahko pojemo. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Tudi skledico lahko pojemo. FOTO: Igor Mali

V Idriji so doma žlikrofi, prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tradicionalni način priprave ter da je ime proizvoda na celotnem območju EU zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda. Gre za značilno oblikovano narodno jed, s krompirjevim nadevom polnjeno testenino. Postrežemo jo kot predjed, prilogo k mesu ali samostojno jed, nikakor pa ne more biti sladica. No, ne s krompirjevim nadevom ali bakalco, če pa testo zamenja čokolada, je to ohoho sladica.

Videti so kot testeni, a so iz čokolade.
Videti so kot testeni, a so iz čokolade.
Ideja o tem je vzklila pred dvema letoma, nam pove Matjaž Jelovčan, najemnik gostišča Barbara v Idriji, kjer se je rodil čokoladni žlikrof. Najprej je bila torej ideja, potem pa mnogo poskusov, kako narediti žlikrof iz čokolade, da bo res podoben žlikrofu, torej v obliki Napoleonove kape. Ta je, pravi zgodba, nastala iz ljubezni: Idrijčanka Emilija Cecilija Eva Kraus je svojemu ljubimcu v čast v žlikrof vtisnila luknjo, da je postal tak kot njegovo pokrivalo. In sčasoma poleg čipke glavna značilnost Idrije. A pojdimo nazaj k čokoladni različici: na pomoč je priskočila ljubljanska čokoladnica Rajska ptica oziroma Lilijana Javorič in nastal se je pravcati čokoladni žlikrof. Seveda ni šlo takoj, od začetka do končnega izdelka je minilo kako leto, pove Jelovčan. Naredili so model, kalup, a ni bil pravi, se spominja, potem je le steklo. Tenko plast (zvaljane) čokolade so napolnili z nadevom, osnova zanj je suho sadje, denimo hruške pa rozine s sivko in jagode … in naredili značilno obliko, vdolbinico za zgornji strani, ki jo pusti prst. Od začetkov se je spremenilo to, da so povsem odvzeli sladkor, tako je sladica bolj zdrava. Žlikrofi so seveda ročno oblikovani, vsak je narejen posebej, z značilno luknjico, pove Jelovčan in doda, da tudi to poudari avtentičnost izdelka. Tako oblika kot izdelava sta torej enaki izdelavi tradicionalnega idrijskega žlikrofa. Začeli so s temno čokolado, nadaljevali z belo, da je žlikrof še bolj podoben testenemu izvirniku. No, posladek v gostišču postrežejo z omako, lahko je iz gozdnih sadežev ali žajblja, lahko je krasno darilo: zapakiran v leseno škatlico, z (odtisnjeno) čipko na pokrovu, še eno pomembno značilnostjo Idrije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije