ZDRAVJE

Uporablja jih 80.000 Slovenk

Večina mladostnikov se za spolni odnos odloči zaradi radovednosti, priložnosti, pritiska vrstnikov; dekleta se še vedno bojijo predvsem neželene nosečnosti.
Fotografija: Tabletke mnogim pomagajo premagovati menstrualne težave. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Tabletke mnogim pomagajo premagovati menstrualne težave. FOTO: Guliver/Getty Images

Mladostniki so še vedno dokaj slabo ozaveščeni o spolno prenosljivih boleznih, še vedno manjka sistemska umestitev spolne vzgoje v šolski učni načrt, povprečna starost, ko se najstniki odločajo za prvi spolni odnos, pa se je spustila za eno leto. Pri tem se dekleta bojijo predvsem neželene nosečnosti, skrb za varnost pred spolno prenosljivimi boleznimi pa ni zadostna, zaskrbljeno ugotavlja prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos. »V Evropski uniji in Sloveniji ima polovica mladih prvi spolni odnos po 17. letu starosti. Manj kot polovica mladih se za spolne odnose odloči zaradi ljubezni, po večini so v ozadju radovednost, priložnost in pritisk vrstnikov,« pojasnjuje sogovornica. »Osnovne informacije o spolnosti dobijo na spletu, med vrstniki, sošolci, nekaj pa tudi v šolah pri pouku. Pogovor s starši se navadno začne šele na pobudo otrok.« A zgodnejše ko so informacije in pogosteje ko se mladostniki pogovarjajo o spolnosti, več je možnosti, da bo prvi spolni odnos premišljen in odložen na primeren čas, je prepričana prof. dr. Smrkoljeva.

Pravilna raba kondoma

O hormonski kontracepciji vedno odloča izbrani ginekolog. FOTO: Guliver/Getty Images
O hormonski kontracepciji vedno odloča izbrani ginekolog. FOTO: Guliver/Getty Images
Večina mladostnikov na začetku spolne aktivnosti sicer uporablja kondom, a to pozneje občutno upade, ugotavlja sogovornica, čeprav je jasno, da lahko ta oblika kontracepcije pomaga preprečiti tvegane okužbe. »Okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi lahko prepreči dosledno upoštevanje pravil varne spolnosti, ki vključujejo odlaganje prvega spolnega odnosa na poznejši čas, zmanjševanje števila spolnih partnerjev ter pravilno in dosledno uporabo kondoma,« poudarja prof. dr. Smrkoljeva in polaga na srce: »Vsakdo, ki pomisli, da bi se lahko okužil s HIV, naj se odloči za testiranje. To je preventivni ukrep, ki ima najboljše učinke, saj lahko ob dovolj zgodnji diagnozi bolezen hitro zdravimo in s tem omogočimo kakovostno ter normalno pričakovano življenjsko dobo okuženim.« A kondomi nas zaščitijo le, če z njimi pravilno ravnamo, še pojasnjuje: »Rok uporabe ni naveden zgolj zato, ker bi bili proizvajalci obvezani navesti neki datum. Treba ga je upoštevati in pri tem upoštevati tudi dejstvo, da ni pri vseh znamkah ta rok enako dolg. Kondomom, ki imajo dodane lubrikante s spermicidi, prej poteče rok uporabe kot drugim.«

Načrtovanje družine in emancipacija

Nadvse priljubljena oblika kontracepcije je hormonska v obliki tabletk, ki je ženskam vsekakor omogočila načrtovanje družine in večjo emancipacijo, za zaščito pred neželeno nosečnostjo jih tako uporablja že 60 milijonov po vsem svetu, v Sloveniji okoli 80.000. »Pri predpisovanju je potrebna previdnost pri določenih bolezenskih stanjih,« poudarja sogovornica. »Praviloma jih ne predpisujemo ženskam, ki imajo visok krvni tlak, sladkorno bolezen, preveliko telesno težo, kronično vnetje ledvic, in tudi ne tistim, ki so prebolele trombozo ali pljučno embolijo in imajo nekatere vrste raka, tudi chronovo bolezen in nekatera druga obolenja. Znano je, da tabletke zmanjšujejo menstrualne simptome, kot so glavoboli pred menstruacijo, bolečine v trebuhu in križu, skoraj pri vseh uporabnicah se za polovico zmanjša tveganje za nastanek raka na jajčnikih in sluznici maternice. Manjša je tudi pojavnost raka na črevesju, manj je vnetij medeničnih organov in tvorb miomov ter cist na jajčnikih, manj je osteoporoze in slabokrvnosti, zmanjša pa se tudi pojavnost aken.« In kdaj je mladostnica pripravljena na kontracepcijske tabletke? »Ko je spolni razvoj zaključen in je imela vsaj tri redne menstruacije. A o tem vedno in za vsako posebej odloča izbrani ginekolog,« še odgovarja prof. dr. Smrkoljeva. 

Kondom varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi, a ga mladostniki ne uporabljajo dosledno. FOTO: Guliver/Getty Images
Kondom varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi, a ga mladostniki ne uporabljajo dosledno. FOTO: Guliver/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije