Mladiček potrebuje redno gibanje

Pasji mladiči prinesejo obilo veselja, a tudi odgovornosti: ne pozabimo na redno in nadzorovano rekreacijo.
Fotografija: Počitek je zelo dragocen. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Počitek je zelo dragocen. FOTO: Getty Images

Je tudi v vašem domu nov družinski član? Pozna pomlad je čas, ko si številni omislijo pasjega prijatelja, skrb za mladičke pa je prav poseben izziv. Nadvse prijeten, da ne bo pomote, a tudi skrajno odgovoren. Za kužka morajo biti pripravljeni skrbeti vsi v gospodinjstvu, zlasti v pasji mladi dobi pa je izjemno pomembno, da se vsi skladno držijo zastavljenih pravil in tako štirinožnemu družinskemu članu omogočijo kar najprijetnejše privajanje na novo okolje in zdrav začetek življenja.

Napor za telo in um

O ustrezni prehrani, bivališču in zaščiti s cepljenji ter veterinarski oskrbi so vas nedvomno podučili že vzreditelji, toda ali ste pripravljeni tudi na pasjo rekreacijo? Ta je ključna za mladičkov telesni in duševni razvoj ter socializacijo, prava mera in nadzor pa sta ključ do uspeha, poudarjajo strokovnjaki. Psi dosežejo odraslo postavo pri kakšnem letu, večje pasme šele pri letu in pol, gibanje pa mora biti prilagojeno kostno-mišičnemu razvoju in nikoli ne sme presegati zmogljivosti živali, zato pozorno spremljamo njen napredek in je nikoli ne priganjamo! Sploh v prvih mesecih se je treba ustrezno odzvati na prve znake utrujenosti in napor stopnjevati postopoma, pozorni smo seveda tudi na nevarne površine, kot so stopnišča, klopi ali druge ovire, na katerih bi se pes lahko poškodoval. Ne pozabite, zahtevno je že učenje hoje na povodcu, saj utrudi tako telo kot um! Naporen ni le sam sprehod, temveč tudi preprosta igra. Grizenje igrače, brskanje po vrtu, kotaljenje, sledenje žogici: vse to od pasjega mladiča zahteva pozornost, kar je nadvse utrudljivo, zato živali omogočimo počitek, ko začne kazati znake umirjanja ali utrujenosti. Koliko telesnega napora zmore, je odvisno od pasme in posameznega kužka, univerzalnega pravila ni!

Igra je zabavna, a tudi zelo utrudljiva. FOTO: Debrock44/Getty Images
Igra je zabavna, a tudi zelo utrudljiva. FOTO: Debrock44/Getty Images
Nekaj pravil pa vendarle velja za vse. Denimo, v vročih poletnih dneh se izogibamo razbeljenim asfaltnim površinam. Kakor za ljudi je tudi za pse močno sonce izjemno nevarno, zato se sprehajamo ob primernih urah. Kužki potrebujejo red, zato naj bodo sprehodi ob približno enakem času vsak dan: sploh v zgodnji dobi nikakor ni primeren en dolg sprehod, saj je za mladiča prevelik zalogaj, temveč več krajših. Ne pozabite, tudi med krajšimi podvigi mora imeti kuža na voljo pitno vodo. Rekreacija takoj po jedi ni primerna! In ker se morda že približuje vaš poletni oddih in vas bo novi družinski član prvič spremljal tudi na počitnicah, pravočasno preverite pri veterinarju, ali je opravil že vsa potrebna cepljenja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije