MALI KRVOSESI

Komarjem se izogibamo, a jih sami gojimo

Objavljeno 09. julij 2019 22.57 | Posodobljeno 09. julij 2019 22.57 | Piše: Anka Sladič
Ključne besede: komarji

Tigrasti komar ima za razmnoževanje dovolj en deciliter stoječe vode, in če bi ljudje odstranili vsa potencialna gojišča, bi občutno zmanjšali njegovo populacijo.

Komarji so stalni spremljevalci poletij.
Kdaj ste si nazadnje v toplih poletnih večerih, ko se malce ohladi, na balkonu oziroma terasi privoščili klepet s prijatelji ob kozarčku ali steklenički, ne da bi se prej temeljito zaščitili pred malimi krvosesi? Tovrstno posedanje je vsaj v mestih v zadnjih letih postalo precej redko, saj je komarjev, se zdi, vedno več, in če zanemarimo srbečico, ki ostane za njimi, bi nas moralo skrbeti zaradi bolezni, ki jih lahko prenašajo; domača vrsta virus Zahodnega Nila, tujerodne vrste, denimo tigrasti komarji, ki pikajo tudi podnevi, pa ziko, čikungunjo in mrzlico denga.

Tigrasta invazija

Da je postal invazivni tigrasti komar, sicer doma na tropskem območju, stalni prebivalec številnih naših krajev – najprej naj bi se udomačil na Obali (uradno leta 2002.), v Ljubljani naj bi se pojavil pred dobrim desetletjem –, smo krivi ljudje sami, pravijo poklicani, saj ga nezavedno gojimo. Samica ima namreč za odlaganje jajčec v nasprotju z navadnim komarjem dovolj že deciliter stoječe vode, še toliko bolje, če ima ta višjo temperaturo. Toplejša voda namreč pri domorodnih vrstah podaljša razvojni cikel, pri tigrastem pa ga celo pospeši. Pomislimo na vse posodje, v katerem ljudje v najboljši veri starajo vodo za zalivanje rož ali vrtičkov, odslužene gume, vaze na pokopališčih, ohišja dogorelih sveč, podstavke korit okrasnih rastlin, napol zamašene žlebove, komunalne jaške, kjer zastajajo lužice, itd. Ogromno bi naredili, če bi se tovrstnih potencialnih legel znebili ali vsaj pokrili posode, naredili cedila, da komarji ne morejo v vodi odložiti jajčec, iztrebili pa ga najverjetneje ne bomo nikoli.

Zaščitimo se!

Tudi zato se moramo naučiti živeti z njimi in se ustrezno zaščititi, zato se držimo preventivnih ukrepov, ki jih navajajo na NIJZ: nosimo svetla oblačila in z njimi pokrijmo čim večji del telesa, torej dolge rokave in hlačnice, preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z namestitvijo komarnikov ter uporabljajmo repelente, pri tem pa seveda dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca: nanašajmo jih na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo, nanesemo jih po morebitnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka.

Si lahko pomagamo z naravo? Vedno, trdijo poznavalci in navajajo nekaj naravnih načinov za odganjanje teh žuželk. Smrdijo jim nekatera zelišča, denimo sivka, melisa, rožmarin, mačja meta, ognjič, limonska trava. Posadimo jih torej na vrt, ob teraso ali v lončke na balkon, in imeli bomo več koristi, odganjali bomo komarje, imeli dodatek jedem na dosegu roke in si polepšali domovanje.


Približno 1 oseba na 150 razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja. Zdravljenje je simptomatsko, cepiva, ki bi preprečilo okužbo pri ljudeh, ni.
Slovenija ima letos načrt priprav­ljenosti na pojav virusa Zahodnega Nila. Do lani so obravnavali od tri do pet okužb na leto. Med okuženimi so običajno tuji turist, kdo, ki potuje v tujino, in kdo, ki se okuži naknadno. Lani so ugotovili okužbo tudi pri konju, ti so namreč prav tako gostitelji virusa.

Druga možnost so eterična olja, denimo limonske trave, evkaliptusa, timijana, sivke, cedre, poprove mete. Lahko uporabite eno, vam najljubše, ali pripravite mešanico, uporabite ga v izparilniku, lahko pa ga uporabite kot repelent, pri čemer za osnovo vzamete jojobino ali olivno olje in v njem raztopite nekaj kapljic eteričnega. Mešanica naj bo le enoodstotna, vedeti pa je treba, da jo je treba nanašati pogosteje kot sredstva za zaščito iz lekarne. Nekaj kapljic izbranega eteričnega olja lahko kanete v stekleničko vode s pršilom na vrhu in s pripravkom poškropite in svoja oblačila.

Preprost, a preverjen recept za miren nočni počitek je prerezana limona ali dve na nočni omarici.

Prižgete lahko sveče z vonjem po sivki, limoni, rožmarinu, tisti malce bolj vešči lahko pripravite domače milo z omenjenimi rastlinskimi izvlečki in ga uporabljate, najbrž zadnja in ne preveč priljubljena izbira pa je naravni sprej, v katerega vmešamo česen in jabolčni kis. Oboje lahko tudi uživamo, s čimer bomo dosegli, da bo imel naš znoj drugačen vonj, ki bo smrdel celo komarjem. No, preprost, a preverjen recept za miren nočni počitek je prerezana limona ali dve na nočni omarici. Nobenega zzzzz več!
Deli s prijatelji