Kako pogosto čistimo sesalnik za prah

Da bi nam dolgo služil, ga moramo redno vzdrževati: vrečko za prah zamenjamo, še preden je polna, po potrebi tudi filter; pred čiščenjem poberemo igrače.
Fotografija: Nastavek za parket naj ima mehko krtačo. FOTO: Thinkstock Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nastavek za parket naj ima mehko krtačo. FOTO: Thinkstock Getty Images/istockphoto

Sesalnik za prah je eden najbolj nepogrešljivih pripomočkov v gospodinjstvu, ki nam zelo olajša vsakdanje spopadanje s prahom in drugimi nečistočami. Več kot uspešno je nadomestil dobro staro metlo, s katero sicer dobro poberemo umazanijo, vendar pri tem dvigamo prah, ki ostane v prostoru. Sesalniki ga prefiltrirajo in odstranijo iz prostora.

Prvega so naredili na začetku 20. stoletja, poganjal ga je bencinski motor. Lahko si samo predstavljamo, kako težak in okoren je bil in kot tak povsem neuporaben v gospodinjstvu. Z razvojem tehnologije je šel naprej tudi sesalnik in danes lahko izbiramo med številnimi modeli, namenjenimi specifičnim potrebam pri čiščenju. Ločijo se po različnih kriterijih oziroma lastnostih, imamo denimo tiste z vrečko za prah ali brez nje, za suho ali mokro čiščenje, ležeče in pokončne, globinske in še katere, na primer električne ali baterijske, ti so denimo primerni za čiščenje avtomobila. Izberemo jih lahko tudi glede na površine, ki jih čistimo, naj bo to parket ali preproge. Pri vrstah sesalnikov seveda ne moremo mimo robotskega, ki se sam sprehaja po stanovanju in čisti namesto nas. Ne glede na vse pa kakovosten sesalnik odlikujejo velika sesalna moč, preprosta uporaba, tiho delovanje in energetska varčnost.

Ker naj bi nam dolgo služil, si zasluži dobro vzdrževanje, v prvi vrsti to pomeni čiščenje. S tem podaljšujemo njegovo življenjsko dobo in hkrati povečujemo njegovo učinkovitost.
 

Menjamo vrečke in filtre
 

Ko začutimo, da vleče slabše kot običajno, da je torej padla sesalna moč, najprej preverimo, kako polna je vrečka oziroma posoda za prah. To opravilo ne zahteva posebnega znanja in spretnosti. Vrečko zamenjamo, posodo spraznimo in očistimo. Če kljub temu še vedno slabo vleče, se vzrok morda skriva v cevi. Preverimo, ali se je mogoče zataknil kakšen predmet, ki onemogoča pretok zraka. Cev razstavimo in preverimo vsak del posebej. Če je aparat starejši, se lahko na cevi pojavijo razpoke, kar prav tako zmanjšuje učinkovitost. Razpoke lahko, vsaj začasno, ovijemo z lepilnim trakom. Preverimo in očistimo filter in ga po potrebi zamenjamo.

Za dobro delovanje sesalnika vrečko izpraznimo, preden je povsem polna, enako velja za posodo za prah. Pri motnjah najprej preverimo, ali smo storili vse, kar je potrebno za vzdrževanje, šele potem pomislimo na servis ali celo nakup novega aparata.
Preden se lotimo sesanja, vendarle preverimo, kaj vse se skriva po kotih stanovanja, in večje predmete poberimo. Dober sesalnik bo pogoltnil vse, tudi za kavčem izgubljene nogavice, vijake in žeblje ter manjše otroške igrače, prav to pa mu lahko škoduje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije