ČEŠNJEVI PARADIŽNIKI

Za češnje veliki ali kilogram težki plodovi

Po slovenskih vrtovih najpogosteje najdemo sorte grapolo, novosadski jabučar in volovsko srce; vse bolj priljubljeni so češnjevi paradižniki, za kuhanje pa pelati.
Fotografija: Grapolo raste v grozdih. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Grapolo raste v grozdih. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Pred dnevi smo pisali o najprimernejšem prostoru, ki ga na vrtu poiščemo za paradižnik, danes pa bomo pisali o sortah. Sosed je letos spet vzgojil za celo vrtnarijo sadik paradižnika, kakor se rad poheca. Gotovo jih je vsaj sto, pri čemer vzgaja še preostale plodovke, pa zelje, čili in še kaj.

Na balkonu običajno vzgajamo nižje sorte z manjšimi plodovi.
Na balkonu običajno vzgajamo nižje sorte z manjšimi plodovi.
Vse ima natančno popisano in označeno, paradižnikov ima približno deset sort: drobne češnjevce, pelate, volovsko srce in take s srednje velikimi plodovi. Tako jih sam poimenuje, saj ga bolj zanimajo lastnosti rastlin in plodov kot ime. Pri tem še razloži, katere so primerne za solate in katere za kuhanje, katere bodo zrasle v višino dva ali celo tri metre in katere bodo ostale bolj pri tleh.

Mi pa poglejmo, katere sorte najbolj zanesljivo dajo dober pridelek in katere so najbolj priljubljene pri vrtnarjih.

Bržkone vsi poznamo volovsko srce, ki ima plodove, težke nekaj 100 gramov, tudi do 800-gramskega lahko vzgojimo, po srčasti obliki in velikosti pa je dobil tudi ime. Je požlahtnjena domača pozna sorta visoke in bujne rasti, ki potrebuje oporo, plodovi so nadvse okusni surovi, morda so še bolj primerni za kuhanje mezge. Zelo priljubljena sorta je novosadski jabučar, udomačena slovenska sorta, ki zori avgusta in septembra. Ima ploščato okrogle, do 300 gramov težke plodove, ki imajo rahlo kiselkast okus. Primeren je za surovo uživanje.

Omenimo grapolo, to je pozna sorta z okroglimi, srednje velikimi plodovi, ki rastejo v grozdih, uživamo pa surove ali kuhane. Če želimo vzgajati paradižnik z majhnimi plodovi, ki ga imenujemo češnjev paradižnik ali češnjevec, imamo na izbiro več sort. Tumbling Tom Red F1 je mini češnjevec, primeren za gojenje v loncih.

Grapolo raste v grozdih. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Grapolo raste v grozdih. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Ker se v rasti poveša, ga lahko posadimo tudi v obešanke. Je pritlikave rasti, doseže približno 30 cm višine. Ker nima stranskih poganjkov, ga je preprosto vzdrževati. Je zelo rodna sorta, plodovi so sladki in sočni. Uživamo surove, primerni so za dekoracijo jedi. Pepe F1 je zelo rodna sorta češnjevega paradižnika, ki rodi v grozdih.

Drobni, do 15 gramov težki plodovi so zelo okusni in aromatični, ker so zelo sladki, ga imajo radi tudi otroci. Primeren je za uporabo v predjedeh, za različne solate in dekoracije. Tomaccio je najslajši češnjevec, ker je primeren za sušenje, ga imenujemo tudi paradižnikove sladke rozine.


Zelo rodna rastlina je visoka do meter in pol, rodi v grozdih. Do 15 gramov težki plodovi, ki so izjemno okusni sveži, s sušenjem ne izgubijo intenzivnega sladkega okusa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije