NEPRIPOROČLJIVO

Pozor, to ne sodi v mikrovalovno pečico

Mikrovalovka je res priročna, a nekaterih živil in materialov v njej ne bi smeli pogrevati.
Fotografija: Mikrovalovna pečica je vsestransko, a vendar ne vselej uporabna. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Mikrovalovna pečica je vsestransko, a vendar ne vselej uporabna. FOTO: Thinkstock

Medtem ko se ji nekateri izogibajo za vsako ceno, je za večino mikrovalovna pečica priročen in na moč uporaben pripomoček. V nasprotju s prepričanjem tistih, ki jo zavračajo, je znanost dokazala, da mikrovalovi ne povzročajo raka in ne okrnijo prehranske vrednosti večine živil. A ne glede na to obstajajo taka, ki jih v njej ne bi smeli pogrevati ali pripravljati. Prav tako v njej ni dobro uporabljati nekaterih materialov embalaže.

Naslednji po priporočilih kuharske mojstrice Mareye Ibrahim v mikrovalovno pečico ne sodijo.

Pusto meso se pretirano izsuši

Ne glede na to, ali nameravate za kosilo pripraviti piščančje prsi, pusto svinjino ali govedino, mikrovalovka v tem primeru ni najboljša rešitev. Ne zato, ker bi tako pripravljeno meso škodovalo zdravju ali bi bilo oropano hranljivih snovi, temveč zato, ker se bo zaradi manjšega deleža maščobe pretirano izsušilo. Veliko boljša izbira je običajna ponev.

V mikrovalovki pripravljeni morski sadeži po teksturi spominjajo na gumo

»Morski sadeži, denimo rakci in školjke, med hitrim kuhanjem v mikrovalovni pečici postanejo gumijasti. Razen če so res bogato zaliti z omako,« je povedala Ibrahimova.

Materiali, kot sta aluminij in srebro, se iskrijo

Previdno pri uporabi aluminijaste folije in posode s srebrnimi detajli. V mikrovalovki namreč ti povzročajo iskre, ki lahko vodijo v kuhinjski požar.

Vse, kar je iz gume, plastike ali stiropora, ne sodi v mikrovalovko

Med segrevanjem teh materialov se v hrano, ki je v embalaži iz njih, sproščajo nevarni toksini, kot je bisfenol A, zato niso primerni za uporabo v mikrovalovki. Če embalaža iz omenjenih snovi ni označena z napisom varna za uporabo v mikrovalovni pečici, raje ne preizkušajte svoje sreče.

V mikrovalovni pečici ne tajajte mesa

Nidhi Ghildayal, predavatelj javnega zdravja na univerzi Minnesota, opozarja, da mesa nikoli ne bi smeli tajati v tem kuhinjskem pripomočku. »V mikrovalovni pečici se ne bo tajalo enakomerno in na površini se bodo pod vplivom vročine hitro nakopičile zdravju neprijazne bakterije, ki lahko vodijo v zastrupitev s hrano.

Papirnate vrečke so visoko vnetljive

Zato v mikrovalovko ne sodijo, prav tako pogosto vsebujejo črnilo in lepila, ki med pogrevanjem v hrano sproščajo strupene kemikalije.

Dragoceni starinski porcelan lahko predstavlja tvegaje za zdravje

Zaradi postopkov izdelave lahko med pogrevanjem živil v njih vanje sproščajo strupene snovi, zato vedno uporabljajte le porcelan, ki je namenjen uporabi v mikrovalovni pečici.

Surovih jajc ne kuhajte v mikrovalovki

Če boste v mikrovalovki kuhali celo jajce, bo lupina počila in deležni boste prave male eksplozije, ki bo povzročila velik nered. Poleg tega v mikrovalovki kuhano ali pečeno jajce ne bo enakega okusa in teksture, kot če bi ga pripravili v ponvi.

Zrezek raje pripravite na običajen način

Ne glede na to, ali prisegate na zapečenega ali še malo krvavega, bolje bo, da ga pripravite v ponvi,
kajti meso se v pečici ne segreva enakomerno, kar pomeni, da bo zrezek z zunanje strani preveč zapečen, z notranje pa premalo, s tem pa se poveča tveganje za zastrupitev s hrano.

Surova zelenjava lahko povzroči iskrenje

Zaradi mineralov iz zemlje, v kateri rastejo korenje, ohrovt ali druga zelenjava, lahko med pripravo teh v mikrovalovki pride do iskrenja, ki povzroči okvaro naprave. Zelenjavo je zato bolje pripravljati v vodi ali sopari.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije