DOBRO JE VEDETI

Najboljši pralni prašek in kdaj ne smete uporabljati mehčalca

Tekoči, v prahu ali v kapsulah?
Fotografija: Pri nizkih temperaturah detergent v prahu pogosto ostane na tkaninah. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pri nizkih temperaturah detergent v prahu pogosto ostane na tkaninah. FOTO: Thinkstock

Ob pestri ponudbi pralnih sredstev ter drugih pripomočkov za čisto in dišeče perilo se najbrž tudi sami kdaj vprašate, kakšna je razlika med njimi in kateri je najboljši. Zato poglejte nekaj dejstev o pralnih praških in o tem, kakšne so prednosti in slabosti različnih vrst detergentov.


​Univerzalni detergent


Primeren je za pranje belega in zelo umazanega pisanega perila iz tkanin, ki dopuščajo pranje pri višjih temperaturah. Večinoma vsebuje belilo in ga ni dobro uporabljati pri pranju perila z občutljivimi barvami.


​Detergent za barvasto perilo


Kakor pove že njegovo ime, je primeren za pranje pisanega perila. Optimalne rezultate zagotavlja pri temperaturi do 60 stopinj Celzija, denimo pri pranju bombažne posteljnine.


​Detergent za pranje občutljivega perila


Namenjen je pranju občutljivih tkanin, kot sta svila in volna, ki jih smete prati pri največ 40 stopinj Celzija. Ne vsebuje belila in ne poškoduje barv.


​Tekoči ali v prahu?

 

Detergent v prahu


​Dodano mu je belilo, ki v kombinaciji z visokimi temperaturami odstranjuje trdovratno umazanijo in bakterije. Praviloma mu niso dodani konzervansi, zato je boljši za alergike in okoljsko ustreznejši od tekočih praškov. Njegova slaba stran so mogoči ostanki na tkaninah, kar je posledica pranja pri prenizkih temperaturah, nezadostnega izpiranja ali prevelike količine.


​Tekoči detergent


​Njegova prednost je zlasti v tem, da na perilu ne pušča vidnih ostankov. V njem ni belila, velikokrat pa so mu dodani konzervansi in učinkovine, ki povzročajo alergije in bremenijo okolje.


Detergenti v obliki kapsul

Ti zagotavljajo natančno odmerjanje, tako da ni mogoče, da bi jih dodali premalo ali preveč. Njihova največja slabost je privlačna oblika, zaradi katere jih otroci lahko zamenjajo za slaščice. Vedno jih hranite zunaj njihovega dosega. Da bi bile kapsule med pranjem učinkovite, jih v boben dodajte pred perilom. Tako se bodo pravilno raztopile in na oblačilih ne bodo ostali beli madeži. Ena kapsula je praviloma dovolj za en boben perila.


​Mehčalec: da ali ne?


Nekaterih tkanin ni dobro prati z mehčalcem. Zlasti to velja za športne tkanine, saj na njih ustvari sloj, ki ovira dihanje in ohlajanje kože. ​Tudi pri pranju brisač mehčalec ni priporočljiv, kajti negovane z njim težje vpijajo tekočino. Učinkovito ga lahko nadomestite z alkoholnim kisom, ki jim bo zagotovil mehkobo, ne bo pa zmanjšal njihove vpojnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije