Koristne jajčne lupine

Na vrtu jih je mogoče uporabiti na številne načine, vendar vsi z njimi povezani napotki žal ne bodo obrodili sadov.
Fotografija: Sejanje v jajčne lupine ni tako idealno, kot se zdi.
Odpri galerijo
Sejanje v jajčne lupine ni tako idealno, kot se zdi.

Jajčne lupine so koristen odpadek, dobrodošle so tudi na vrtu. Vsi, ki se zatekajo k naravnemu vrtnarjenju, to nedvomno že vedo ter sledijo napotkom, kako jih uporabiti za lep in zdrav pridelek. Pa vsi držijo? Nekateri da, drugi žal ne. Tu so miti in resnice o uporabi jajčnih lupin na vrtu.
Za učinkovito gnojilo jih zdrobite v prah.
Za učinkovito gnojilo jih zdrobite v prah.

Ko govorimo o jajčnih lupinah, imamo v mislih kokošja jajca. V lupinah je veliko hranljivih snovi, kar 34 odstotkov kalcija, 0,3 odstotka magnezija, 0,04 odstotka fosforja in 0,03 odstotka kalija ter tudi 0,05 odstotka natrija. Hranljiv ni le trden ovoj, temveč tudi mehka obloga na njihovi notranji strani, saj vsebuje dušik, ki je prav tako nepogrešljiv za rast in razvoj rastlin, vendar učinkovit šele, ko lupine povsem razpadejo. In kdaj na vrtu res pomagajo in kdaj žal ne?
 

Posodice za sejanje


Zagotovo ste že kdaj prebrali, da zdrobljene jajčne lupine, posute okoli rastlin, polžem preprečujejo, da bi napadli posevke. Ostrih ovir namreč ti škodljivci naj ne bi mogli preplezati, saj na njihovem telesu povzročijo usodne poškodbe. To žal ne bo držalo, kajti jajčne lupine niso dovolj ostre, da bi slinarjem preprečile obed na vrtu.

Polovice lupin so priročne za sejanje semen. In ko rastlina iz zemlje pokuka na plan, jo skupaj s posodico posadite v zemljo. Še en pogost napotek, ki pa le deloma drži: jajčne lupine so res lahko sejalni lončki, a ko postanejo pretesne, je vanje posejane rastline bolje presaditi v večjo posodo ali neposredno na gredico. Zakaj? Jajčna lupina v zemlji sicer razpade, vendar ne dovolj hitro, da bi imele korenine v njej dovolj prostora za rast. Če že nameravate ostati pri tej nameri, lupino, preden jo posadite v zemljo, nekoliko zdrobite ali naluknjajte.


Kaj pa hranljive snovi za rastline? Tudi to, da jih posevki črpajo iz oboda, je mit. Rastline takoj potem, ko zrastejo iz semen, potrebujejo le malo hranljivih snovi, te pa se začno sproščati šele, ko jajčna lupina povsem razpade. Iz tega vidika torej posevkom ne prinaša koristi.
 

Kot gnojilo


Kot sestava komposta so lupine koristne, saj, kot rečeno, vsebujejo veliko hranljivih snovi. A te se začno v zemljo sproščati šele, ko povsem razpadejo, kar pa se ne zgodi prav hitro. Edini način, ki naglo pripomore k plemenitenju komposta, je, da jih zmeljete v prah in ga dodate preostalim odpadkom.


Lupine vsebujejo pretežno kalcij pa tudi magnezij in kalij. Vsi ti elementi so dobrodošli za rastline, čeprav je kalcija v zemlji le redko premalo. Drugačna zgodba je s kalijem; tega zemlji, v kateri so posevki, pogosto primanjkuje. Pomanjkanje kalija vodi v poškodbe in bolezni rastlin. V tem primeru je dobrodošlo preprosto gnojilo iz jajčnih lupin: posušene zmeljite v prah, jih nasuje okoli posevkov, ob zalivanju se bodo snovi iz njih sproščale v zemljo. Vendar pozor: s tovrstnim gnojilom ne pretiravajte, dovolj bo, da postopek opravite enkrat v sezoni, kajti lupine vsebujejo tudi natrij, ki pa večini rastlin škoduje.
 

Hrana za ptice


Zastirke so koristne, saj zemlji pomagajo zadrževati vlago, hkrati ovirajo rast plevela. Ena od učinkovitih zastirk naj bi bila iz jajčne lupine, a zanjo bi potrebovali res ogromno lupin, da bi učinkovito opravljala nalogo.
Posušene, sterilizirane jajčne lupine, zdrobljene na majhne delčke, so odlična dopolnilna hrana za zunanje ptice. To drži, saj s tem, ko jih na vrtu zobajo skupaj z drugo hrano, prejmejo kalcij, ki je nepogrešljiv za tvorjenje lupine njihovih jajčk. Več ko je na vrtu ptic, varnejši so posevki pred škodljivci, s katerimi se pernati zavezniki prehranjujejo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije