AVTOSALON

Blišč v mestu angelov

Na avtosalonu v Los Angelesu se predstavlja kar 60 novih vozil: od malih kompaktnih suvov do velikih ameriških poltovornjakov, med katerimi je tudi prvi popolnoma električni.
Fotografija: Eden najbolj pričakovanih avtomobilov je zagotovo BMW M340i. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Eden najbolj pričakovanih avtomobilov je zagotovo BMW M340i. FOTO: Reuters

Včeraj se je v mestu angelov začel največji avtosalon na zahodni obali ZDA, ki je uvod v novo sezono avtomobilskih predstavitev, ki se nadaljuje januarja prihodnje leto v Detroitu. V Los Angelesu se bo zvrstilo več kot 60 svetovnih in regionalnih premier, od suvov in v ZDA strašno priljubljenih poltovornjakov prek športnih in luksuznih vozil do povsem običajnih avtomobilov. Pa poglejmo nekaj vozil, ki so se oziroma se še bodo predstavila v Kaliforniji.

Popolnoma električni poltovornjak rivian R1T. FOTO: Reuters
Popolnoma električni poltovornjak rivian R1T. FOTO: Reuters
Evropejci za Američane

Audi je v Los Angeles pripeljal konceptnega štirivratnega električnega športnika e-trona GT, ki si bo delil platformo s Porschejevim taycanom. Audi je še napovedal, da bo do leta 2025 v njegovi floti približno 20 različnih elektrificiranih vozil. Ker južna Kalifornija že dolgo velja za najpomembnejši Porschejev trg, se spodobi, da se tam predstavi nova generacija njegovega najbolj znanega modela 911. Porsche 992, kakor se imenuje najnovejša različica, je evolucijski korak naprej, ne pa tudi revolucija, saj oblika in filozofija ostajata zvesti tradiciji. Volkswagen pa razkazuje dostavniško različico svojega električnega potniškega kombija I.D. buzz, ki ima prostor za tri osebe, z enim polnjenjem pa naj bi prevozil približno 550 kilometrov.
BMW predstavlja tri velike novosti, in sicer kabriolet serije 8, veliki suv X7 in najbolj agresivni športni model ljudske serije 3: M340i xdrive s prisilno polnjenim vrstnim šestvaljnikom s 382 KM, ki ga do stotice poženejo v 4,4 sekunde. Mercedes-Benz razkazuje hiperluksuzni suv maybach GLS, ki bo konkuriral Bentleyjevi bentaygi in Rolls-Royceovemu cullinanu. Poleg posodobljenega A-ja in CLS-ja bo pokazal še bolj nabrito različico superšportnika AMG GT R pro.
Novi porsche 911 carrera 4S bo na ceste zapeljal leta 2020. FOTO: Reuters
Novi porsche 911 carrera 4S bo na ceste zapeljal leta 2020. FOTO: Reuters

Fiat predstavlja osveženega malega kompaktnega križanca 500X z novim 1,3-litrskim turbinskim bencinskim motorjem, ki razvije 177 KM in 285 Nm navora, ki se na vsa štiri kolesa prenaša prek devetstopenjskega samodejnega menjalnika. Volvo se postavlja s konceptom 360c, samovozečim avtomobilom, ki naj bi bil videti bolj privlačen od podobnih avtonomnih vozil, družbo pa mu bosta delala še limuzinski S60 in karavanski V60.

ZA PODLAGO?<br />
Pogled na sejmišče v Los Angelesu FOTO: Cnet
ZA PODLAGO?
Pogled na sejmišče v Los Angelesu FOTO: Cnet
Pozdrav iz Azije

Honda je v Kalifornijo prišla s prerojenim srednje velikim suvom passport, ki bo tekmoval z Nissanovim muranom in Fordovim edgeem. Passport bo zapolnil luknjo v Hondinem naboru suvov, in sicer med kompaktnim CR-V in večjim pilotom s tremi vrstami sedežev. V Los Angelesu se bo premierno pokazal Subarujev priključni hibrid crosstrek, ki bo v ZDA na prodaj že konec leta, hibridno tehnologijo pa si sposoja od Toyote. Le-ta je v Los Angeles prišla s kar štirimi novimi oziroma prenovljenimi avtomobili: priusom, corollo, camryjem in avalonom.
REZERVA<br />
Fiat 500X je dobil nov motor in posodobljen videz. FOTO: cnet
REZERVA
Fiat 500X je dobil nov motor in posodobljen videz. FOTO: cnet


V Los Angelesu se predstavljajo tudi četrta, s sodobno tehnologijo naphana generacija mazde 3, prenovljena Nissanova maxima in murano, Hyundaijev srednje veliki križanec palisade s tremi vrstami sedežev ter Kijin križanec soul in večji športni terenec telluride za osem ljudi.

Jeepov gladiator je konkreten poltovornjak. FOTO: Reuters
Jeepov gladiator je konkreten poltovornjak. FOTO: Reuters
Domači izdelki

Ljubitelji Jeepa bodo prišli na svoj račun z novim poltovornjakom gladiator. Jeep že od začetka 90. let 20. stoletja ni naredil pickupa, čeprav poltovornjaki v ZDA zavzemajo kar 16,4 odstotka prodaje vseh avtomobilov. Gladiator spominja na velikega wranglerja z nakladalnim prtljažnikom in je konkreten poltovornjak, na katerega bo mogoče naložiti do 725 kg tovora, vlekel pa bo lahko do 3,5 tone težko prikolico, poleg tega bo sposoben voziti po tri četrt metra globoki vodi. Na voljo bosta tako standardni FCA-jev 3,6-litrski V6 bencinar kot dizel.

Za konec omenimo še električno zagonsko družbo Rivian iz Michigana, ki se je odločila konkurirati Tesli. Rivian v mestu angelov predstavlja prvi popolnoma električni poltovornjak R1T in suv R1S. In njihov pickup zna biti še kako zanimiv, saj naj bi do stotice pospešil v treh sekundah, imel pa naj bi kar 600-kilometrski doseg.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije