KUHINJSKI PRIPOMOČEK

Alu folija za shranjevanje hrane

Z alu folijo lahko zdrgnemo umazano posodo, če nimamo žične ščetke, ali čez njo likamo perilo, meso in druga živila pa raje pecimo v posebnih, temu namenjenih vrečkah
Fotografija: V alu folijo so zavita tudi industrijska predelana živila. FOTO: Thinkstock Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
V alu folijo so zavita tudi industrijska predelana živila. FOTO: Thinkstock Getty Images/istockphoto

Aluminijasta folija je eden tistih vsestranskih pripomočkov v kuhinji, ki so preprosto zmeraj pri roki. Vanjo zavijamo sveža živila, na primer sir in salamo, spečemo krompir ali meso, z njo nabrusimo škarje ali zdrgnemo hrano z dna zažgane posode.
Aluminijasta folija je v gospodinjstvu prisotna že desetletja, zadnja leta pa strokovnjaki svarijo pred njeno škodljivostjo, saj se pri toplotni obdelavi iz nje izloča aluminij, ki je zdravju škodljiv. Višja ko je temperatura, več aluminija se izloči v hrano.
Pa vendar to ne pomeni, da bi jo morali nepreklicno vreči iz kuhinje. Hladno hrano, razen kisle, ki prav tako povzroči izločanje aluminija, lahko še naprej brezskrbno zavijamo, pečenje v njej pa naj bo le občasno. Namesto aluminijaste folije raje uporabimo vrečke za pečenje, ki jih kupimo v vseh bolje založenih trgovinah z gospodinjskimi pripomočki.
Prav tako ne pogrevajmo hrane, zavite v folijo, v mikrovalovni pečici. V alu folijo so sicer zavita tudi nekatera industrijsko pripravljena živila, na primer topljeni trikotni sirčki in čokolada.

Za zaščito hrane jo dobro zatesnimo

Nadvse uporabna je tudi sicer v gospodinjstvu, ne le v kuhinji. Če jo nekajkrat prepognemo in razrežemo s škarjami, se škarje s tem nabrusile. Ker odbija toploto, lahko iz nje naredimo improviziran izolator. S folijo ovijemo kartonasto ploščo in jo postavimo za radiator. Prepreči, da bi se toplota vpijala v zid, hkrati pa toploto odbija v prostor. Nekatere gospodinje pravijo, da nekaj pomečkanih lističev, ki jih damo med tkanine v pralnem in sušilnem stroju, naredi perilo mehkejše. Če med kuhanjem zažgemo hrano v posodi, pa nimamo žičnate gobice, si pomagamo s folijo. En kos zmečkamo v rokah ter s tem zdrgnemo umazano posodo. Pomaga tudi pri likanju. Kos vstavimo pod prevleko likalne deske. Ker odbija toploto, bomo perilo hitreje in lažje zlikali.
Če jo dobro pogledamo, bomo videli, da je ena stran bleščeča in bolj gladka, druga pa mat. Nekateri proizvajalci pravijo, da je bolje, če hrano položimo na matirano stran, vendar je za zaščito hrane pomembno zlasti, da folijo dobro zatesnimo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije