MARATON FRANJA

Tof pri devetdesetih Franji še piše himne (FOTO)

Direktor Gorazd Penko pričakuje več kot 6000 kolesark in kolesarjev. Po petih letih spet tridnevni praznik s petkovo vožnjo na kronometer.
Fotografija: Jože Mermal je posebno plaketo predal 90-letnemu Tonetu Fornezziju - Tofu, ki je ob tem spisal himno maratona.
Odpri galerijo
Jože Mermal je posebno plaketo predal 90-letnemu Tonetu Fornezziju - Tofu, ki je ob tem spisal himno maratona.

Maraton Franja je bil eden redkih, ki ni prekinil delovanja v času pandemije covida-19, in je tudi med tistimi, ki se po njej po udeležbi vrača v dobre stare čase. Lani je v sklopu tega kolesarskega praznika pedale v dveh dneh vrtelo okoli 5200 kolesark in kolesarjev vseh starosti, letos pa bo Franja spet zasijala v polnem sijaju. Od 7. do 9. junija bo to ponovno tridnevni praznik, na spored katerega se po petih letih vrača petkova vožnja na kronometer.

»Vrnitev kronometra Ljubljana–Domžale–Ljubljana je glavna zgodba letošnjega maratona, je pa tudi nekaj drugih novosti. Na otočkih na cestah bomo od starta v BTC do Sinje Gorice kovinske stebričke prometnih znakov zaščitili z blazinami, ki jih bomo nato prestavili na zadnji del trase po Ljubljani. Za to smo se odločili tudi ob pomislekih, da so kolesarske dirke vse bolj nevarne,« je o 43. Maratonu Franja BTC City povedal njegov direktor ​Gorazd Penko.

Na Franji je vedno nekaj malo drugačnega, nekatere stvari pa ostajajo iste. Od rojstva leta 1982 jo prireja KD Rog, ki letos praznuje 75 let delovanja, in vseskozi je zraven njen idejni oče Tone Fornezzi - Tof, ki je letos dopolnil 90 let. Na včerajšnji predstavitvi je iz rok predsednika organizacijskega odbora Jožeta Mermala prejel posebno plaketo, ob tem pa je Tof spisal himno maratona, ki ga je pomagal ustanoviti z že pokojnima Zvonetom Zanoškarjem in Ivanom Winklerjem. Spomnil je, kakšno pot je prekolesarila Franja, od 700 udeležencev na krstni izvedbi do okoli 8000 ob rekordnih letih v prejšnjem desetletju.

Direktor maratona Franja Gorazd Penko (v sredini) je z glavnim izvršnim direktorjem BTC Damjanom Kraljem (desno) in predsednikom upravnega odbora BTC Jožetom Mermalom predstavil uradni dres 43. Franje. FOTOGRAFIJE: Dejan Javornik
Direktor maratona Franja Gorazd Penko (v sredini) je z glavnim izvršnim direktorjem BTC Damjanom Kraljem (desno) in predsednikom upravnega odbora BTC Jožetom Mermalom predstavil uradni dres 43. Franje. FOTOGRAFIJE: Dejan Javornik

Vodstvo Franje z devetimi junaki, ki so prekolesarili vseh 42 dosedanjih maratonov.
Vodstvo Franje z devetimi junaki, ki so prekolesarili vseh 42 dosedanjih maratonov.

»Letos bo udeležba večja kot lani. Na sobotnem družinskem maratonu, s katerim Domžale postajajo dvodnevni prireditelj, bo gotovo več kot 2000 udeležencev, na velikem in malem maratonu je že prijavljenih več kot 2500. Kronometer bo prispeval okoli 160 rekreativnih kolesarjev in kolesark in vsaj še toliko mladih tekmovalk in tekmovalcev, ki se bodo pomerili za slovenski pokal. Vse skupaj bo v treh dneh več kot 6000 udeleženk in udeležencev, morda se spet približamo številki 7000,« je Penko razkril, koliko ljudi pričakuje na šestih Franjinih prireditvah – petkovi vožnji na čas (21,2 km), sobotni barjanki (77 km), družinsko-šolskem maratonu (25 km in preizkušnji za najmlajše (1 km) ter nedeljskih malem (97 km) in velikem maratonu (154 km). Vsi cilji bodo v BTC, prav tako starti, razen pri barjanki, na kateri se bo karavana na pot podala na Kongresnem trgu.

Proračun, ki je lani znašal okoli 400.000 evrov, so tudi ob podpori treh novih pokroviteljev povečali za 20.000 evrov, s čimer bodo šli le stežka v korak z vse višjimi stroški. Med njimi je še vedno tudi kritje policijskega varovanja, ki ga je nekoč že krila država, kar Penka še najbolj vznemirja.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije