KNJIGA

Strast avtomobilskega dirkanja

Nedavno je izšla nova slovenska knjiga o dirkanju Usodna strast 2. Avtomobilski šport ima v Sloveniji že več kot stoletno zgodovino.
Fotografija: Gregor Pavšič je natančen kronist slovenskega relija. Foto: Uroš Modlic
Odpri galerijo
Gregor Pavšič je natančen kronist slovenskega relija. Foto: Uroš Modlic

LJUBLJANA – Baron Codelli je pred 120 leti na območje današnje Slovenije pripeljal prvi avtomobil, pred več kot sto leti pa so po znamenitih prelazih na Slovenskem – na primer po izjemno strmi makadamski cesti na Ljubelj – z avtomobili tudi že resno dirkali. Vse od takrat so prišli Slovencem v kri. Njihove športne različice, ki so jih zapeljali na dirke in se tam v boju sekund pomerili s svojimi somišljeniki, pogosto pravimi odvisneži od adrenalina, so bile le še bolj privlačne. Že več desetletij avtomobilski šport kljub izjemno visokim stroškom in dejstvu, da v materialnem smislu dirkačem vrača bore malo, premamlja veliko Slovencev in Slovenk.

V osemdesetih letih je bil reli Saturnus po obisku močnejši od smučarskih skokov v Planici. Tudi danes je dirkanje pri nas še kako živo in še vedno je veliko zanesenjakov, ki ustvarjajo dovolj široko bazo tega športa. Ta je postal resen in od voznikov zahteva resnično odlično telesno in psihično pripravljenost.

O tem govori nova slovenska knjiga o avtomobilskem športu, ki jo je napisal avtomobilski novinar Gregor Pavšič, nekdanji dolgoletni poročevalec o reliju za Slovenske novice. »Tudi dirkači težko pojasnijo, zakaj jih ta adrenalin kot nekakšna nevidna sila priklene nase in drži v tesnem primežu. Avtomobilski šport je nekaj posebnega in tudi iz vidika psihologije in medčloveških odnosov zelo kompleksnega. Skupno 15 poglavij te knjige torej odgovarja na številna vprašanja in predvsem tisti bolj laični javnosti poskuša predstaviti lepoto tega športa,« je povedal avtor knjige. Knjiga Usodna strast 2 je nadaljevanje istoimenske knjige iz leta 2012, ki pa je vezana povsem na slovensko okolje. Zanjo so spregovorili vsi največji nekdanji prvaki in šampioni tega športa v Sloveniji pa tudi današnji vodilni akterji. Rdeča nit knjige je prav pojasnilo, zakaj ta kompleksni šport tako premami in priklene nase, zakaj je po prvem startu težko iti stran in se pogosto nemogoče upreti tej iracionalni želji po popolni predanosti vlaganju v lastni dirkalni avtomobil. Dirke so vse prej kot le brezglavo tiščanje z avtomobilom. So predvsem resen šport, poln psiholoških preizkusov in obvladovanja brutalne tehnike.

Knjiga je letos izšla tudi zaradi 40-letnice organizacije prvega relija Saturnus. Ob tej priložnosti so se zbrali njeni akterji, torej nekdanji vrhunski dirkači, sovozniki in organizatorji. Vsi so soustvarjali zgodovino avtošporta v Sloveniji, obenem pa tudi novo knjigo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije