Od igričarstva se je poslovil ikona Uzi

Kitajski zvezdnik e-športa se je pri 23 letih upokojil zaradi sladkorne. Ni nikakršen junak, ampak navaden odvisnež, svarijo strokovnjaki.
Fotografija: Njegove intenzivne kariere je konec. FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
Njegove intenzivne kariere je konec. FOTOGRAFIJI: Twitter

Mnogi mrzlično nasprotujejo umeščanju igričarstva med šport, pa čeprav elektronski, a izčrpanost Jiana Zi-Haa pri 23 letih potrjuje, da sta mladeničeva telo in um resnično dala vse od sebe, profesionalno ukvarjanje z videoigricami pa mu je celo resno načelo zdravje. Športna poškodba, pač, pravijo na Kitajskem, kjer poročajo, da gre Jian zaradi zdravstvenih težav v pokoj, njegove osemletne, nadvse intenzivne kariere je konec.
 

Bogat, a bolan


V Ligi legend je sodeloval z vzdevkom Uzi, na družabnih omrežjih si je prigaral velikansko priljubljenost, saj ima več milijonov sledilcev. A medtem ko se mu mnogi klanjajo kot internetnemu junaku, ga drugi označujejo za odvisneža od videoigric, saj s poveličevanjem e-športa meče pesek v oči preštevilnim kitajskim najstnikom, ki so si z buljenjem v zaslon že pošteno načeli zdravje, zapravili prijatelje in celo priložnost za izobrazbo.


Jian jo je še dobro odnesel, pišejo tuji mediji, saj si je s sodelovanjem na različnih prvenstvih, tudi svetovnih, prislužil celo nekaj denarja, očitno pa ima še nekaj soli v glavi, da je odnehal: svojim oboževalcem je sporočil, da je zbolel za sladkorno boleznijo tipa 2, ki si jo je pridelal z nespečnostjo, nezdravo prehrano, pomanjkanjem gibanja in stresom: če ne bo nemudoma spremenil življenjskega sloga in začel slediti zdravniškim priporočilom, mu bo trda predla in zapleti bodo neizogibni.
E-športu se je posvečal vso mladost.
E-športu se je posvečal vso mladost.

»Vsem oboževalcem se zahvaljujem za dolgoletno podporo,« se je poslovil Uzi, ki si je z igričarstvom, kot rečeno, prislužil malo premoženje.
Kitajska se uvršča na drugo največje svetovno tržišče videoigric, čeprav oblast nenehno opozarja, da so mladostniki vse bolj zasvojeni, njihova prihodnost pa zaradi vse bolj priljubljenega e-športa ogrožena. Vse več držav po svetu zasvojenost z videoigricami obravnava kot resno duševno motnjo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije