PRIKAZANI ŠTEVILNI ŠPORTI

Ne veste kam? V Ljubljani bo do 18. septembra zanimiva razstava Muzej športa

Muzej športa prireja začasne in gostujoče razstave, saj nima svojih ustreznih prostorov.
Fotografija: Ob prihajajoči 40. obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu je pozornost namenjena zbiranju gradiva s tega dogodka. FOTO: FB
Odpri galerijo
Ob prihajajoči 40. obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu je pozornost namenjena zbiranju gradiva s tega dogodka. FOTO: FB

Na ljubljanskem Krakovskem nasipu bo do 18. septembra na ogled razstava Muzej športa: varuh športne dediščine, ki predstavlja muzejske zbirke in širino slovenske športne dediščine. Prikazani so gimnastika, atletika, boks, judo, avto-moto šport, planinstvo, tudi kolesarstvo, nogomet, košarka, smučanje in še nekaj drugih športov iz različnih obdobij prejšnjega stoletja. V ospredju sta tudi Stanko Bloudek, po katerem so poimenovana najvišja državna priznanja za dosežke na področju športa, in zbirka v Nordijskem centru Planica.

Muzej športa, ki ima pisarniške prostore na Kopitarjevi 4 v Ljubljani, del zbirke predstavlja na stalni razstavi v Slovenskem šolskem muzeju, sicer pa prireja začasne in gostujoče razstave, ker svojih ustreznih prostorov nima. Hrani okoli 12.000 predmetov, ima še bogato fototeko, dokumentarni oddelek in knjižnico. »Smo organizacijska enota Slovenskega šolskega muzeja, naša pot do samostojne ustanove je trnova,« je ob odprtju razstave dejala Andreja Potočnik, organizatorka kulturnih programov. »Obstajamo 20 let, od lani smo del Slovenskega športnega muzeja. Smo državni muzej, kar za seboj potegne nekatere pluse in minuse. Z vidika posameznika oziroma darovalca je pomembno zlasti to, da te naše predmete lahko razglasimo za spomenik, kar pomeni, da so zakonsko varovani,« je dejal kustos in vodja muzeja Aleš Šafarič, ki prosi tudi za pomoč medijev in javnosti, kako pomagati muzeju do lastnih prostorov.

Obenem prebivalce vabijo, naj muzeju podarijo predmete ali fotografije, ki obeležujejo slovenske športne dosežke, če jih hranijo, in s tem prispevajo k bogatitvi zbirk. Ob prihajajoči 40. obletnici zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984 pa je pozornost namenjena tudi zbiranju gradiva s tega pomembnega dogodka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije