NOGOMET

Na obzorju veliki škandal, vpleteni Hrvati. Ne boste verjeli, zakaj

Svet čaka na poročilo protidopinške agencije.
Fotografija: So v finalu igrali proti dopingiranim Francozom? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
So v finalu igrali proti dopingiranim Francozom? FOTO: Reuters

MONTREAL – Hrvaška je lani poleti doživljala enega največjih športnih uspehov v svoji zgodovini. Vatreni so postali svetovni podprvaki, na obzorju pa je dopinška afera, v katero bi bila lahko vpletena tudi hrvaška reprezentanca. Svetovna protidopinška agencija (WADA) preiskuje moštvo PSG in tudi francosko nogometno reprezentanco, ki je lani poleti v Rusiji osvojila naslov svetovnih prvakov, potem ko je s 4 : 2 premagala Hrvaško.

Pred dnevi je prišlo v javnost, da WADA preiskuje francoske prvake PSG zaradi uporabe »sumljivih stimulativnih sredstev« pred tekmami. Izkazalo se je, da nogometaši PSG pred tekmami uporabljajo žvečilne gumije, ki jih je patentirala ameriška vojska, zadnja leta pa so dostopni tudi na tržišču. Gre za žvečilne gumije brez sladkorja, ki so obogateni z vitaminom B in vsebujejo 50 miligramov kofeina. Nogometaši jih žvečijo 15 minut pred tekmo, ker je to idealen čas za absorpcijo stimulansov, ki aktivirajo živčni sistem in zmanjšajo občutek utrujenosti. Prednost teh žvečilnih gumijev je, da kofein v organizmu začne delovati že po petih minutah, medtem ko ob zaužitju energetskih napitkov ali kave potrebuje do pol ure, poroča hrvaški Tportal.
Kapetan Luka Modrić je tudi zaradi uspeha Hrvaške na svetovnem prvenstvu prejel zlato žogo za najboljšega nogometaša lanske sezone. FOTO: Reuters
Kapetan Luka Modrić je tudi zaradi uspeha Hrvaške na svetovnem prvenstvu prejel zlato žogo za najboljšega nogometaša lanske sezone. FOTO: Reuters

WADA zaradi tega podrobno pod prste gleda PSG, saj so omenjene žvečilke v sivem območju. Za zdaj so še legalne, a bi se to lahko spremenilo. Preiskava agentov WADE je prišla do skrb vzbujajočih informacij. Omenjeni žvečilni gumiji so se v Franciji pojavili pred nekaj leti. Najprej so jih uporabljali nogometaši Monaca, ki so leta 2017 osvojili naslov državnega prvaka. Pod »dopingom« so igrali tudi francoski reprezentanti lani v Rusiji, kjer so imeli 120 paketov žvečilnih gumijev, in skoraj zagotovo je, da so jih nekateri »galski petelini« žvečili pred tekmo s Hrvaško.

Vse skupaj zdaj preiskuje WADA, nogometni svet pa čaka na njene zaključke. Ali gre samo za stimulativno sredstvo, ki je nekje na meji dovoljenega, ali pa za čisti doping?

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije