ARGENTINCI V SLOVENIJI

Maradonov agent je hotel Andreja

Kako so Vombergar, Spinelli in Camoranesi povezani z nogometnim velikanom.
Fotografija: Andres Vombergar je prišel iz Argentine v Olimpijo. Foto: Mavric Mivk
Odpri galerijo
Andres Vombergar je prišel iz Argentine v Olimpijo. Foto: Mavric Mivk

Don't Cry for me Argentina (Ne joči za menoj, Argentina) je kultna pesem, ki jo je Julie Covington posvetila Eviti Peron, prvi dami Argentine med letoma 1946 in 1952. Leta 1976, ko je pesem prvič pobožala po ušesih, je bilo tudi leto, ko je Diego Armando Maradona postal član kluba Argentinos Juniors. Pesem je ostala, kot bo ostala legenda o nogometnem mojstru, ki se je v 61. letu starosti poslovil. Ob izgubi tudi v Sloveniji ni šlo brez solza.
Tudi trener Maribora Mauro Camoranesi žaluje za Diegom. Foto: Leon Vidic
Tudi trener Maribora Mauro Camoranesi žaluje za Diegom. Foto: Leon Vidic

»Vesel zaradi zmage, potrt zaradi smrti največjega med nami. Bil je idol vseh nas, motiv in navdih naše generacije,« je dejal trener NK Maribor Mauro Camoranesi, Italijan, ki se je rodil v Argentini. Camoranesi je razkril, da mu je tudi Maradona dan pred finalom svetovnega prvenstva 2006. v telefonskem razgovoru dal moči, da je z Italijo postal svetovni prvak.

Argentinski Slovenec, 26-letni Andres Vombergar, je član ljubljanske Olimpije. »Andrej ni imel stikov z Maradono, lahko pa povem, da je Maradonov prvi agent Jorge Cysterpiller želel zastopati Andreja. Z njim smo se 2017. sestali v njegovi pisarni, nekaj mesecev preden se je ubil, a se takrat nismo odločili zanj,« nam je povedal Andresov oz. Andrejev oče Marko Vombergar. A Vombergar ni edini Argentinec v Sloveniji.

V dresu Aluminija od leta 2018 igra 35-letni Lucas Mario Horvat, ki je v Sloveniji s presledki že od leta 2004, ko je prišel k ljubljanskemu Factorju; pred tem se je v Buenos Airesu rojeni igralec kalil tudi pri Argentinos Juniors in River Plate. Letos je v Slovenijo prišel še en Argentinec, in sicer 23-letni Claudio Paul Spinelli, še lani član moštva Gimnasia y Esgrima iz La Plate, zadnji klub, ki ga je Maradona vodil kot trener. Za prvega moža stroke je bil imenovan septembra lani, v Argentino pa je Spinellija posodil italijanski klub Genoa, ki ga je letos poslal v Koper.


Ko je Spinelli septembra lani prišel v klub Gimnasia y Esgrima, so Maradono spraševali, kaj lahko stori s to ekipo, in ga spomnili, da ima igralca, ki je sila podoben njegovemu nekdanjemu soigralcu Claudiu Caniggii. No, Maradona je dejal, da si želi, da bi tudi Spinelli zadeval kot Caniggia, potem pa se že po devetih tekmah znebil igralca, s katerim nista bila na isti valovni dolžini. Spinelli zdaj svoj prostor pod nogometnim soncem išče v Sloveniji, v devetih tekmah je dosegel en gol (za zmago Kopra proti Taboru).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije