NA EVROPSKEM PRESTOLU

Staš Skube, od tehnološkega viška do evropskega prvaka

Objavljeno 16. junij 2019 21.43 | Posodobljeno 16. junij 2019 21.43 | Piše: Drago Perko

Pred enim letom so ga prek SMS-sporočila obvestili, naj si najde nov klub. Našel ga je v Severni Makedoniji in z Vardarjem postal evropski klubski prvak.

Staš Skube na sprejemu v Trebnjem FOTO: DRAGO PERKO
Pravijo, da se vse zgodi z razlogom. Verjetno se je pred letom dni s tem tolažil tedaj 28-letni rokometni virtuoz Staš Skube. Maja lani je pomagal Pick Szegedu po 11 letih do naslova državnega prvaka, v deželi čardaša in golaža si je menda ravno opremil in uredil stanovanje, družini je bilo lepo na tem koncu Evrope. Za nameček je dobil novo triletno pogodbo (2+1). Za prste oblizniti! Kar prelepo, da bi bilo res. Potem pa je udarilo kot strela z jasnega: klub je v svoje vrste vrnil Deana Bombača, trener ekipe Juan Carlos Pastor pa je Skubetu kar prek SMS-sporočila javil, naj si najde nov klub. Da ga ne potrebujejo več ... Stašu ni bilo vseeno, še posebno ne za to, ker je moral junija iskati nov klub. To so trenutki, ko imajo resne in ambiciozne ekipe sestavljena moštva za sezono ali dve naprej!

Rešitev v Severni Makedoniji

»Seveda je bil šok, da sem moral iz Szegeda. Sem pa vesel, da so imeli v Vardarju prosto delovno mesto,« se spominja selitve na jug. Danes – ko tole berete, je z družino za zasluženih počitnicah v Aziji – je aktualni evropski klubski prvak! Szeged so Staš in ekipa pojedli v četrtfinalu lige prvakov. »Ko pogledam nazaj, je jasno, da je bila odlična poteza, da sem se preselil v Makedonijo, kjer pa sem v zadnjih osmih, devetih mesecih doživel vse, kar lahko šport da. Sezona v dresu Vardarja je bila turbulentna. Pika na i je bila novica, ko smo 19. aprila izvedeli, da klub ne bo več obstajal,« začne napenjati po dramaturško svoj lok. Lastnik kluba ruski poslovnež Sergej Samsonenko je napovedal, da bo zaprl klub. »Po tej uradni objavi smo imeli igralci interni sestanek, kjer smo bili vsi enotni: nekaj smo v tej sezoni že naredili in dokazali, da zmoremo. Prišli smo iz skupine lige prvakov, izločili smo Zagreb, osvojili smo regionalno ligo Seha. Če smo zdržali do konca aprila, bomo še mesec in pol. Celotna ekipa je pokazala izjemen karakter. Ne nazadnje smo tako reagirali tudi ali predvsem zaradi nas samih: če bi klub res razpadel, bi klubi raje kupili rokometaša, ki ima karakter,« Skube opiše dogajanje v Skopju in klub, kjer devet mesecev niso videli cekinov.
image
Staš Skube na sprejemu v Trebnjem FOTO: DRAGO PERKO
»Vedel sem, da sem prišel v kakovostno ekipo. Ko pa prideš enkrat na zaključni turnir lige prvakov, je možno vse,« je Skube gojil precej tekmovalnih ambicij. Zaveda se, da je Vardar v družbi Kielc, Barcelone in Veszprema. Prvo zadovoljstvo je dobil že v četrtfinalu lige prvakov. V dveh tekmah je Vardar izločil madžarski Pick Szeged, kjer je še lani nastopal Skube, 31:23 in 25:29 je bilo. Povratna tekma je bila na meji incidenta, trener poražencev pa ni znal dostojno prenesti poraza, zapustil je tudi novinarsko konferenco po tekmi. »Odidi, odidi. Spet si dokazal, kakšen človek si,« pa je Pastorjevo potezo pospremil Skube, ki je bil za mizo na novinarski konferenci.
Ne potrebuje dokazovanja
V Sloveniji je Skube cenjen, nekateri menijo, da ima smolo, ker igra na poziciji srednjega zunanjega, kjer je konkurenca vedno močna. »Iskreno povedano se ne obremenjujem s tem, kaj si kdo misli o meni ali kaj se piše. Vem, kdo sem, kaj sem, kaj delam, kako treniram. Imam družino, to je edino v življenju, kar resnično šteje. Ni se mi treba nikomur dokazovati,« pove o tem, da je morda v slovenskih rokometnih logih premalo cenjen in spoštovan.

Za heroje v pižamah na ulico

Sledil je polfinale v Kölnu, kamor je prišla Barcelona kot favorit, a si je polomila zobe na Makedoncih (27:29), v finalu so padli še enkrat Madžari – tokrat Veszprem (24:27). Severna Makedonija je padla v delirij! »Več kot 100.00 ljudi se je zbralo, starši so prihajali v pižamah ob cesto, v naročju so imeli otroke in nam mahali, to je bilo na vseh 30 kilometrih od letališča do mesta,« Skube ne skriva navdušenja nad Makedonci, ki sicer ne živijo najboljše, a rokometaše Vardarja imajo za svoje bogove, heroje! »Tudi zato nam je moralo uspeti,« je vesel Skube, ki pravi, da se rokometašem v Severni Makedoniji godi, za vse je poskrbljeno, pa tudi raznih privilegijev ne manjka. Kako naprej, za Staša ni dileme. Ostaja v Vardarju. Po zmagi na finalu v Kölnu je Zorman že čestital Skubetu, ki se veseli sodelovanja z nekdanjim slovenskim asom, ki na klopi Makedoncev menja Roberta Paronda. »Večina igralcev bo nadaljevala igranje v Vardarju,« se Skube že danes veseli novega poglavja v zgodovini tega kluba iz prestolnice Severne Makedonije.
Seveda je bil šok, da sem moral iz Szegeda. Sem pa vesel, da so imeli v Vardarju prosto delovno mesto.

Stric Roman in trener Lojze

Ob tem uspehu ni pozabil svojih korenin, tam v Trebnjem, kjer je naredil prve rokometne korake. »Rokomet sem začel igrati zaradi strica Romana Šavriča, ki je bil moj prvi vzornik in mi je odprl vrata v rokomet. Skupaj z njim sem kot 11-letnik hodil na treninge reprezentance v Celje,« ne skriva hvaležnosti. Tu je še njegov prvi trener Lojze Radelj. »Iz Trebnjega gre lahko naprej le tisti, ki ima veliko volje, želje in poslušnosti,« je dejal Radelj in napovedal, da se bo v sicer cenjeni in spoštovani rokometni šoli RK Trimo Trebnje našlo še katero ime, ki bo seglo tako visoko. »Poklon do tal za vse, kar delaš. To je poezija. Zdaj, kot te vidim,
image
Jože Jeraj, rokometni navdušenec iz Dolenjske, se lahko pohvali, da ima kar 12 dresov Staša Skubeta. FOTO: OSEBNI ARHIV J. J.
pa mi je jasno, da je šport umetnost,« je Roman Šavrič poln hvale Staševega stila igre. Na Staša je ponosna vsa družina, oče in mama ter stari starši so ga prišli pozdravit na sprejem. Oče, svojčas košarkar v Novem mestu, Trebnjem in na Mirni, se spominja, da je imel Staš vedno rad rokomet, ob tem je pridno hodil v šolo, tudi zato ima danes ob lepi rokometni karieri v žepu diplomo z ljubljanske fakultete za šport. Družina je zanj navijala v Kölnu, kamor so odšli z avtodomom. Veselja ni manjkalo, še posebno pri očetu, ki je pred dvema letoma doživel blagi srčni infarkt, do danes se je pozdravil in sestavil ter ostal zvest sinov sopotnik.
Deli s prijatelji