Ana poslej le še med občinstvom

Drevova sporočila odločitev o umiku iz vrhunskega športa. Na startu Zlate lisice v Kranjski Gori devet Slovenk.
Fotografija: Ane Drev, vrsto let ene naših vodilnih smučark, ne bo več v profesionalnem športu. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ane Drev, vrsto let ene naših vodilnih smučark, ne bo več v profesionalnem športu. FOTO: Tadej Regent

Le še en dan loči slovenske alpske smučarke do najodmevnejše etape v zimi, v kateri ni niti svetovnega prvenstva niti olimpijskih iger. Pod posebnim drobnogledom bodo zato tokrat na domačem snegu. Resda ne na Pohorju, kjer je bil seveda sprva načrtovan boj lisičk za tisto prestižno zlato, a tudi Kranjska Gora s svojo znamenito podkorensko strmino – veliki šampion Marcel Hirscher jo je označil za eno najlepših v sezoni – ponuja pravo podobo za veliko predstavo.

V slovenskem taboru letos še niso uresničili želenih ciljev, po dolgem premoru v sporedu svetovnega pokala tehničnih disciplin (nazadnje je bil veleslalom v Sestrieru 18. januarja, slalom pa v Flachauu štiri dni prej) se zdaj našim lisičkam ponuja priložnost za vzpon v domačem okolju. A med temi zdaj že dolgo ni Ane Drev, vrsto let let ene vodilnih reprezentantk. Štajerka, doma iz Šmartnega ob Paki, se je dvakrat uvrstila na stopničke, trikrat je nastopila na OI, sedmo mesto je njena najvišja uvrstitev na SP (pred tremi leti v St. Moritzu), skupno je zbrala 147 nastopov za svetovni pokal. Njene besede na novinarski konferenci slovenske izbrane vrste pred 56. Zlato lisico poznavalcev niso presenetile: »Januarja lani sem se poškodovala, namenila pozornost okrevanju, zdaj pa sem se odločila za slovo od profesionalnega športa. Resda je zdaj tako z enim kolenom kot tudi z drugim vse v najlepšem redu, a obenem ne čutim več smučarskih tresljajev. Seveda sem sanjala o drugačnem slovesu od vrhunskega športa, a tudi tako sem bila za to odločitev pripravljena, ni takšnega cmoka v grlu, kot bi si morda kdo mislil.«
Drevova se umika od smučanja, ne le tekmovalnega, tudi sicer si tačas ne predstavlja, da bi ostala v kakšni drugi vlogi ob snežnih strminah. Seveda bo jutri in v nedeljo stiskala pesti za svoje kolegice in tudi naslednice. Na domačem prizorišču bo že tradicionalno paleta slovenskih nastopov pisana: najprej bodo v veleslalomu startale Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Neja Dvornik, Rebeka Oblak in Nika Tomšič, dan pozneje pa še v slalomu ob Hrovatovi, Bucikovi in Dvornikovi tudi Maruša Ferk, Klara Livk in Nika Murovec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije