DIRKA PO ITALIJI

Veliki dan za kolesarstvo: Jan Tratnik z etapno zmago na Giru

Objavljeno 20. oktober 2020 17.16 | Posodobljeno 20. oktober 2020 22.45 | Piše: STA, M. U.

Naš kolesar je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji od Vidma do San Daniele del Friullija.

FOTO: Jennifer Lorenzini, Reuters
Slovenski kolesar Jan Tratnik je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji od Vidma do San Daniele del Friullija. Po 229 kilometrih, ki jih je 30-letni Idrijčan preživel v begu, je bil kolesar Bahrain-McLarna v zahtevnem zadnjem kilometru boljši od Avstralca Bena O'Connorja. Postal pa je peti Slovenec z etapno zmago na Giru.

Slovenci z etapnimi zmagami na tritedenskih dirkah.
dirka po Italiji
3 zmage: Primož Roglič
2 zmagi: Jan Polanc
1 zmaga: Luka Mezgec, Matej Mohorič, Jan Tratnik
dirka po Franciji
3 zmage: Primož Roglič
3 zmage: Tadej Pogačar
dirka po Španiji
3 zmage: Tadej Pogačar
1 zmaga: Primož Roglič, Matej Mohorič, Borut Božič.

Na prvem od teh se je Tratnik v močnem ritmu znebil Boara in sam nadaljeval v zadnjih 45 kilometrih. Ves čas je nadzoroval prednost pred zasledovalci, na zadnjem kategoriziranem vzponu pa ga je hitro lovil O'Connor. Posebej zahteven je bil zadnji kilometer z odsekom, kjer se je cesta pokonci postavila tudi z naklonom 20 odstotkov. Odločitev je padla prav tam, več moči pa je prihranil Tratnik. Avstralec je prvi napadel, a se Tratnika ni mogel znebiti, ta pa je nato v protinapadu po desni švignil mimo O'Connorja in slavil največjo zmago v karieri.

Tratnik je slavil tretjič v karieri na dirkah, kjer ni šlo za vožnjo na čas, v tej kategoriji ima pet zmag. Najboljši je bil na klasiki Limburg (2018), postal pa je tudi državni prvak na cestni dirki (2016).
Deli s prijatelji