SVETOVNA PRVAKINJA

V svojem svetu do novega mejnika

Janja Garnbret ubranila naslov svetovne prvakinje na balvanih. Petnajsta kolajna na SP za slovensko športno plezanje.
Fotografija: Janja Garnbret se trdno drži balvanskega prestola. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Janja Garnbret se trdno drži balvanskega prestola. FOTO: Manca Ogrin

HAČIODŽI –  »A je kdo morda presenečen?« je zlato kolajno prve zvezdnice športnega plezanja Janje Garnbret na svetovnem prvenstvu na Japonskem z občudovanjem pospremil komentator balvanske tekme na spletnem kanalu mednarodne plezalne zveze. Korošica je spet navdušila. Postavila je še en mejnik v tem športu: v zgodovino se je vpisala kot prva ženska, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanskem plezanju. Garnbretova od svoje prisotnosti v svetovnem pokalu piše nova poglavja te dinamične panoge, besede neuspeh ne pozna. Potem ko je postala prva v zgodovini z naslovi svetovne prvakinje v treh disciplinah (balvani, težavnost, kombinacija), je letos domačo vitrino obogatila še z zmagami na vseh (šestih) tekmah za svetovni pokal na balvanih – dosežkom, ki ga ni uspelo prikazati nikomur prej. Svoje izjemne rezultate sezone zdaj nadgrajuje še na SP na Japonskem, ki ga je začela s četrto zlato kolajno v karieri na tem velikem tekmovanju. Garnbretova deluje tiha in mirna, a ko se pojavi v steni, je vse prej kot to. Pravi, da njen uspeh nima skrivnega recepta, pojasnjuje ga s tem, da zna dobro poslušati, hitro se uči, je osredotočena, motivirana, v steni da od sebe vselej 100 odstotkov, in kar je najpomembneje – obožuje to, kar dela. Pred odhodom na vrhunec sezone je izpostavila visoke cilje in večkrat opozorila, da ji je najpomembneje, da med plezanjem uživa. V takšnem razpoloženju se je tudi lotila prve tekme na prvenstvu. Nepremagljiva je bila v kvalifikacijah in polfinalu.

Vesela, da je obdržala mirno glavo

Finale, v katerem je bila edina Slovenka, je bil za plezalke velik zalogaj. Če odmislimo Korošico, sta po dve tekmovalki dosegli vrh na prvem, tretjem in četrtem balvanu, drugi pa je bil za vse nerešljiv – z izjemo Garnbretove, ki je delovala v svojem slogu odločno, suvereno, natančno in samozavestno. Le tretji problem ji je povzročal težave. Končni izkupiček je bil: trije vrhovi in tri cone. Srebrna domačinka Akijo Noguči in bronasta Britanka Shauna Coxsey sta si priplezali po en vrh in cono manj od prepričljive zmagovalke. »Vesela sem, da sem obdržala mirno glavo in mi je uspelo osvojiti še drugi naslov zapored,« je po svoji peti kolajni na SP razmišljala junakinja dneva. »Ko sem v svojem svetu, ko uživam, najbolje plezam. In tako je bilo od kvalifikacij naprej, vse se mi je lepo sestavilo. Ne bi si mogla želeti boljšega začetka prvenstva,« je žarela 20-letnica, ki je na balvanih nepremagljiva od lanskega aprila.

Selektor Hren: Neverjetna!

V polfinalu so obstale Lučka Rakovec (12. mesto), Urška Repušič (15.) in Mia Krampl (17.). »Janja je bila neverjetna, skozi vse kroge je pokazala, da si lovoriko močno zasluži, trenutno je brez konkurence,« je bil zadovoljen selektor reprezentance Gorazd Hren, ki si je želel predstavnika tudi v moškem finalu, a je Jernej Kruder s pretegnjeno mišico nastop končal v polfinalu (10.). Danes je treba preklopiti že na težavnost, saj so na sporedu kvalifikacije, v katerih bodo nastopili Garnbretova, Kramplova, Rakovčeva, Vita Lukan, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Kruder, Anže Peharc, Domen Škofic, Martin Bergant in Luka Potočar. »Škoda, da gre tako hitro naprej. Super bi bil premor, da bi proslavili zmago. Kakor koli, z glavo sem že pri težavnosti, treba je biti zbran še naslednjih 10 dni. Poveselili pa se bomo, ko bo vsega konec,« je razmišljala Garnbretova, ki ima visoke cilje tudi v nadaljevanju. Mojca Finc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije