SLALOM NA DIVJIH VODAH

Tudi Eva in Peter med junaki Ivree

Terčeljeva ne ugiba, kje je izgubila zlato. Kauzer tako kot Savšek vesel vozovnice za OI.
Fotografija: Eva Terčelj in Peter Kauzer z novima žlahtnima kolajnama. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Eva Terčelj in Peter Kauzer z novima žlahtnima kolajnama. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah (22.) se je po nizu uspehov končalo z rahlim razočaranjem za slovensko reprezentanco. Benjaminu Savšku namreč ni uspelo še tretjič zapored osvojiti zlate kolajne med kanuisti, zadovoljiti se je moral s šestim mestom, medtem ko je bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva Luka Božič pristal na enajsti stopnički. A bera treh odličij, za katera so poskrbeli kajakašica Eva Terčelj z drugim mestom ter kajakaš Peter Kauzer in moštvo kanuistov kot tretjeuvrščeni, ni nikogar pustila ravnodušnega.

Dosežki iz Ivree imajo dodatno težo, saj se bodo že čez poltretji mesec začele olimpijske igre, na katerih bodo Slovenijo zastopali štirje čolni in poskušali dodatno začiniti tekmovalno sezono. Svetovna prvakinja Terčeljeva si je pot v Tokio zagotovila že pred EP, o preostalih treh vozovnicah pa so odločali rezultati minulega konca tedna. Slednjič so si jih prislužili najbolj izkušeni: Kauzer, ki bo na Japonskem branil srebrno kolajno iz Ria 2016, kanuistka Alja Kozorog in Savšek. Slednji je bil na EP izjemno stanoviten vse do spopada elitne deseterice, saj je bil tretji v kvalifikacijah in drugi v polfinalu, v finalu pa je morda plačal ceno tudi za psihično zahteven dvoboj za mesto v olimpijski posadki. Božič je bil resda uspešnejši na SP 2019, v naslednjih internih preizkušnjah – na lanskem EP v Pragi, na letošnjih izbirnih tekmah in včeraj v Italiji –, pa se je v ospredje izstrelil Savšek.


Brez grenkega priokusa


Slovenski vrhunec EP v Ivrei sta bila vendarle sobotna nastopa najboljših kajakašic in kajakašev. Eva Terčelj je zaostala le za Avstrijko Corinno Kuhnle (za 0,47 sekunde) in prvič osvojila odličje med posameznicami na prvenstvih stare celine, ki sicer ni bilo tako žlahtno kot kolajna s SP 2019, a v njenih očeh ni bilo veliko razlike. »Prav nič ni grenkega priokusa. Ne belim si glave z ugibanjem, kje sem izgubila zlato kolajno, s srebrno sem več kot zadovoljna. Lep čas sem potrebovala, da sem se spoprijateljila s progo in v kvalifikacijah se morala celo na popravni izpit. To je bil dodaten trening, ki mi je prišel prav na zahtevnejši postavitvi proge za polfinale in finale. Povsem sem bila osredotočena na to, kako moram veslati v močnem toku, čeprav nisem imela najboljšega občutka. Bile so še rezerve,« je pojasnila 29-letna Ljubljančanka.

Peter Kauzer bo 8. septembra dopolnil že 38 let, a vedno znova dokazuje, da še zdaleč ni za staro šaro. V Ivrei je spustil predse le Čeha Vita Prindiša (za sekundo in dve stotinki) in Italijana Giovannija De Gennara (za 27 stotink), čeprav bi bil lahko razplet tudi drugačen. »Pri zadnjih protitočnih vratcih sem izgubil naslov prvaka, moram pa priznati, da mi je že primanjkovalo moči. Z zadnjimi atomi sem prišel do zelo zadovoljivega rezultata. Veliko mi pomeni tudi četrta zaporedna uvrstitev na OI, saj še nikoli nisem napadal iz ozadja. Stopnjeval sem svoje nastope vesel sem, da mi je uspelo,« je poudaril Kauzer, ki je prvi kolajni na EP osvojil leta 2005 v Tacnu, zdaj pa jih ima že 13.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije