PLEZANJE

Slovenka Janja prva, ki ji je uspelo kaj takega

Zmaga ji je prinesla zlato medaljo. 
Fotografija: Janja Garnbret je nepremagljiva. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Janja Garnbret je nepremagljiva. FOTO: Manca Ogrin

TOKIO – Janja Garnbret je nova-stara svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Slovenska športna plezalka je na svetovnem prvenstvu v Hačiojiju na Japonskem osvojila zlato medaljo na balvanih. Dvajsetletnica je ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini, ki ga je osvojila lani septembra v Innsbrucku.

To je že njena peta medalja na svetovnih prvenstvih in četrta zlata. Garnbretova je osvojila 15. kolajno na svetovnih prvenstvih za Slovenijo, peto zlato. Pred slovensko zvezdnico tega športa je za prvo slovensko zlato poskrbela Martina Čufar leta 2001 v težavnosti (Winterthur). Garnbretova je postala prva tekmovalka na svetovnih prvenstvih, ki je na balvanih uspešno ubranila naslov svetovne prvakinje. Pred njo je ta dosežek uspel le slovitemu Rusu Dmitriju Šarafutdinovu v letih 2011 in 2012.

Z dvema naslovoma balvanske svetovne kraljice je ponovila dosežek že upokojene avstrijske zvezdnice vertikale Anne Stöhr, ki je balvanski zlati kolajni osvojila na svetovnih prvenstvih v letih 2007 in 2011. Več zlatih odličij na balvanih ima le Šarafutdinov, ki je osvojil tri naslove balvanskega prvaka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije