KOLESARSTVO

Šlo na tesno: Pogačar za nekaj sekund boljši od Rogliča

Objavljeno 28. junij 2020 15.12 | Posodobljeno 28. junij 2020 16.14 | Piše: STA, M. U.

Najboljše kolesarje s pogodbami v svetovni seriji zdaj čakajo priprave in višinski tabori pred začetkom sezone, ki se bo predvidoma začela v Italiji z dirko »Strade Bianche« 1. avgusta.

Tadej Pogačar med kronometrom za državnega prvaka FOTO: Uroš Hočevar
Kolesarski as Tadej Pogačar je s časom 31:10 presenetljivo osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Za devet sekund je na 15,7 kilometra dolgi gorski trasi na Pokljuko ugnal favoriziranega Primoža Rogliča. Tretji je bil Jan Polanc z zaostankom minute in 47 sekund. Med ženskami je slavila Urška Žigart pred Blažo Pintarič in Urško Bravec.
 

721 metrov višinske razlike


Na 15,7 kilometra dolgi trasi z vzponom do priljubljenega biatlonskega središča so morali kolesarji premagati 721 metrov višinske razlike, v prvem delu pa so se spopadli s 7,9 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 6,9 odstotka.

Mnogi so zaradi klanca v prvem in položnega dela trase v drugem delu zamenjali kolesa s tistimi za kronometer v želji, da bi pridobili kar največ časa. Roglič je traso odpeljal na enem kolesu, medtem ko sta Pogačar in Jan Polanc pred zadnjimi šestimi kilometri zamenjala kolesi. Najboljši so v Zgornjih Gorjah začeli preizkušnjo v močnem nalivu.
image
FOTO: Tomi Lombar, Delo

Menjava kolesa pa je očitno pomagala Pogačarju do ubranitve naslova v vožnji na čas, potem ko je slavil že lani v okviru maratona Franja. Roglič je tako neuspešno zasledoval dvojno krono obeh naslovov na članskih preizkušnjah v istem letu, kar je v zgodovini državnih prvenstev uspelo le enemu kolesarju.  Pogačar je tako znova dokazal, da je vse bolj dorasel tekmec lani najboljšemu kolesarju tudi v kronometru. Pogačar in Roglič sta se doslej trikrat pomerila v vožnji na čas na isti dirki, prvič pa je bil boljši mlajši kolesar.

Najboljše kolesarje s pogodbami v svetovni seriji zdaj čakajo priprave in višinski tabori pred začetkom sezone, ki se bo predvidoma začela v Italiji z dirko Strade Bianche 1. avgusta.
Deli s prijatelji