SPORNO

Ruski hokejisti kršili pravila

Napovedali so, da bodo svoje veselje in radost pokazali svetu.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

PJONGČANG – Ruski hokejisti so med podelitvijo odličij po osvojeni zlati medalji na olimpijskih igrah glasno prepevali rusko himno v času, ko so v dvorani predvajali olimpijsko himno in s tem kršili pogoje nastopa športnikov iz te države.

Rusi so prepevanje himne napovedali že pred finalom, v katerem so po dramatični tekmi in podaljšku premagali presenetljivo finalistko Nemčijo s 4 : 3. »Mi vemo, kaj bomo naredili, če zmagamo. Ali res obstaja kdo, ki nam lahko prepove radost in veselje ter nacionalni ponos?« je ruski korak že pred finalom napovedal zvezdnik Ilja Kovalčuk.

Mednarodni olimpijski komite je zaradi od države podprtega sistematičnega dopinga decembra lani suspendiral Ruski olimpijski komite in v Južni Koreji dovolil olimpijske nastope 168 izbranim športnikom brez ruskih obeležij, tudi himne in zastave.

Po finalni tekmi je selektor zmagovite hokejske reprezentance Oleg Znarok dejal, da ga je poklical ruski predsednik Vladimir Putin in mu čestital za zmago, ki v ruskem športu izjemno veliko šteje, izmed zimskih olimpijskih medalj pa največ. Podobno je storil preostali državni vrh po zmagi in drugem finalu ruske ekipe na olimpijskih igrah po dveh desetletij. Tedaj so v japonskem Naganu ruski igralci izgubili s Češko, tokrat pa so osvojili drugo zlato odličje za ruske olimpijske športnike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije