RELI

Po 15 letih spet estonsko slavje na Finskem

Toyotin as Ott Tänak zanesljivo zmagal na znamenitem reliju tisočerih jezer. Na odru za najboljše tudi Norvežan Mads Østberg in Finec Jari-Matti Latvala.
Fotografija: Dirkači (na fotografiji zmagovalec Ott Tänak) so na reliju po Finski s svojimi avtomobili leteli tudi več kot 60 metrov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dirkači (na fotografiji zmagovalec Ott Tänak) so na reliju po Finski s svojimi avtomobili leteli tudi več kot 60 metrov. FOTO: AFP

LJUBLJANA – V Estoniji 15 let po podvigu Markka Märtina spet slavijo zmagovalca na reliju za svetovno prvenstvo po Finski, ki že dolgo velja za enega najzahtevnejših nasploh. Vse tekmece je minuli konec tedna na visokem severu za volanom toyote yaris pustil za seboj Ott Tänak, ki je imel po 23 hitrostnih preizkušnjah 32,7 sekunde naskoka pred drugouvrščenim Norvežanom Madsom Østbergom (citroën C3), še dodatne 2,8 sekunde je zaostal domači matador Jari-Matti Latvala, ki je s tretjim mestom dopolnil zmagoslavje Toyote.

Dosegli, kar so si želeli

"Le kaj naj rečem? To je bil popoln vikend za nas, saj smo dosegli, kar smo si želeli," je kar žarel od navdušenja Tänak, potem ko je po podvigu v Argentini požel drugo letošnjo zmago in skupno četrto med elito, po kateri so se mu takoj povečali apetiti v boju za naslov svetovnega prvaka. "Zdaj se moramo osredotočiti na preostale dirke in nadaljevati v podobnem slogu," je dal 30-letni Estonec, ki je na reliju tisočerih jezer dobil skoraj polovico hitrostnih preizkušenj (11 od 23), jasno vedeti, kam meri. V skupni razvrstitvi je tretji – 46 točk točk za vodilnim Belgijcem Thierryjem Neuvillom.
V cilju je bil nasmejan tudi Østberg, ki je po hudem boju z Latvalo za las rešil drugo mesto. "Boril sem se do zadnjih metrov in zares sem srečen, da sem ubranil svoj položaj. To je bila res dobra hitrostna preizkušnja," je odleglo 30-letnemu Norvežanu, zadovoljen pa je bil tudi tri leta starejši Finec, ki je s tretjim mestom rešil čast domačih dirkačev. "Na zadnji preizkušnji sem dal vse od sebe, da bi nadomestil zaostanek za Madsom, vendar se mi ni izšlo. Kljub temu je bil to dober reli za nas," je ocenil Latvala.

Neuville šele deveti

Razočaral pa je vodilni v skupni razvrstitvi, Thierry Neuville (hyundai i20), ki je z zaostankom skoraj štirih minut izvlekel komaj deveto mesto. A v njegov bran je treba zapisati, da je plačal določen davek pravilu, po katerem je moral prvi na progo in je bil tako neke vrste čistilec za tiste, ki so startali za njim. "Vedeli smo, kaj nas tu pričakuje. To je bil težak konec tedna. V nasprotju z mano je imel Sebastien (Ogier) moštvenega tekmeca, ki mu je pomagal izboljšati položaj," je potarnal 30-letni Belgijec, dosti boljše volje pa ni bil niti branilec naslova svetovnega prvaka Ogier (ford fiesta), ki se je moral to pot sprijazniti s petim mestom (+ 2:15,0) za četrtouvrščenim Novozelandcem Haydnom Paddonom (hyundai i20, + 1:35,6). "Od starta do cilja sem dal vse od sebe in ni bilo veliko delov, ki bi jih lahko odpeljal še bolje. Na srečo gre vsaj v prvenstvu v pravi smeri," je razmišljal 34-letni Francoz. Naslednji reli za svetovno prvenstvo bo med 16. in 19. mestom v okolici Bostalseeja v Nemčiji. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije