SVETOVNO DVORANSKO PRVENSTVO

Tina Šutej na SP v Beogradu osvojila bron

Šutejeva, srebrna z lanskega dvoranskega evropskega prvenstva v poljskem Torunu, je za Slovenijo na dvoranskih svetovnih prvenstvih osvojila šesto odličje.
Fotografija: Tina Šutej. FOTO: Aleksandra Szmigiel, Reuters
Odpri galerijo
Tina Šutej. FOTO: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Tina Šutej je na dvoranskem svetovnem prvenstvu (SP) v atletiki v Beogradu v skoku s palico osvojila bronasto odličje. Naslov je s preskočeno višino 4,80 m ubranila Američanka Sandi Morris, srebro pa je dobila njena rojakinja Katie Nageotte. Ta je tako kot Tina, ki je za Slovenijo na dvoranskih svetovnih prvenstvih osvojila šesto odličje (zlate v tej zbirki še ni), preskočila 4,75 m. Srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m 2004 v Budimpešti, Marija Šestak, vodja slovenske ekipe tokrat v Beogradu, pa v troskoku leta 2008 v Valencii. Tretji sta bili Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni in Merlene Ottey na 60 m leta 2003 v Birminghamu. Bukovčeva in Čeplakova sta bili tokrat med gledalci v beograjski Stark areni.

Začetno višino 4,40 m je Tina izpustila, tako kot tudi preostale favoritinje. Nato so atletinje skakale na 4,45 m, kjer je bila visoko nad letvico, a se je je dotaknila s palico, kljub temu pa je uspešno opravila prvi tekmovalni poskus. Na 4,60 m je bila prva preko letvice Švicarka Moserjeva. Morrisova je letvico podrla. Ko je Tina drugič poskušala na 4,60 m, si je delila peto mesto, ker je bila preko letvice v drugem poskusu tudi Morrisova. Toda letvico na 4,70 m je prva zmogla Morrisova, Tina jo je podrla, sledil je uspešen prvi skok Nageottove, Tina pa je v drugem poskusu letvico podrla z nogo. Tedaj je bila na petem mestu, na tretje pa je prešla po tretjem poskusu. Ko so bile v tretjih skokih Moserjeva in Hladničukova, ki sta delili četrto mesto, ter Olivia McTaggart iz Nove Zelandije, ta je bila na šestem mestu, neuspešne, je bilo jasno, da je osvojila najmanj bron.

Tina je v prvem poskusu preskočila 4,75 m, vendar sta bili uspešni tudi obe Američanki, zato ni pridobila nobenega mesta. Višino 4,80 m je Morrisova v tretjem poskusu preskočila in osvojila zlato, vrstni red na drugem in tretjem mestu pa se ni spremenil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije