Ko Luka Dončić obmolkne

Ob porazu brez točke v zadnji četrtini Junak tekme Denverjev center Nikola Jokić
Fotografija: Luka Dončić se bržkone nikoli ne bo navadil na poraze. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić se bržkone nikoli ne bo navadil na poraze. FOTO: Reuters

Niso pogosti dnevi, ko Luka Dončić obmolkne tako na igrišču kot po tekmi. Košarkarji Denverja so ga ob tesni zmagi s 107:106 povsem umirili v zadnji četrtini, v kateri ni dosegel niti točke, po tekmi pa se je izognil novinarjem in zapustil domačo dvorano brez besed. Na poraze se zlepa ne bo navadil. Bržkone nikoli.

Dallasov as se s 27 točkami, 9 skoki in 10 asistencami ni bistveno oddaljil od svojega sezonskega povprečja, drugi najboljši strelec moštva Dwight Powell je zbral celih 11 točk manj. Nedvomno ga je zmotil slabši iztržek pri metih za tri točke (1:7), izgubil je tudi 6 žog, sila poredko pa se počuti tako nemočnega v prelomnih trenutkih dvobojev. Teksašani so najučinkovitejše moštvo v zgodovini lige NBA, saj v tej sezoni s sto posestmi žoge v povprečju dosežejo 115,3 točke, toda v zadnjih petih minutah tekem, v katerih nobena od zasedb ne vodi z več kot petimi točkami razlike, njihov učinek pade na pičlih 91 točk. Tokrat jim Denver ni dovolil niti ene točke v zadnjih dveh minutah in 20 sekundah. Dva meta je zgrešil tudi Dončić, ki je vzel žogo v roke pri zadnjem Dallasovem napadu 7,9 sekunde pred iztekom igralnega časa, a se je moral zaradi agresivne obrambe gostov kmalu odločiti za podajo, njegovi soigralci pa so se zbegali in niso prišli niti do meta.

Carlise prevzel krivdo

»Nič posebnega nismo storili. Odločili smo se pritisniti na Dončića, da bi se čim prej znebil žoge. Zaupamo namreč naši obrambni rotaciji, ki je vnovič opravila svoje delo,« je po zmagi pojasnil Denverjev branilec Jamal Murray, ki je prispeval 14 točk. Prvi strelec drugouvrščene zasedbe v zahodni konferenci (z bero 26:11 za tri zmage prekaša šesti Dallas) je bil kajpada robustni center Nikola Jokić. Dva večera po tem, ko je Atlanti natresel 47 točk in izboljšal svoj rekord v ligi NBA, se je izkazal s 33 točkami, 6 skoki in 7 asistencami. Kar 26 točk pa je dosegel v drugem polčasu, v katerem je polnil Dallasov koš tako z meti za tri točke (4:6) kot iz neposredne bližine, saj je uvidel, da ga pokriva precej nižji in lažji Dorian Finney-Smith.

»Opazil sem, da imam prednost, zato sem kar naprej zahteval žogo. V prvem polčasu resda nisem bil pri metu, toda v nadaljevanju so tudi soigralci ugotovili, da so se razmere močno spremenile, in so me opogumljali, naj se čim večkrat odločim za met. In to sem tudi storil,« je potrdil srbski reprezentant, ki je dosegel zmagoviti koš za Denver.

Dallasov trener Rick Carlisle, ki petič zapored ni mogel računati na poškodovanega Kristapsa Porzingisa, se je posul s pepelom: »Ta poraz gre na moj račun. Ne bi se spustil v podrobnosti, a nocoj se nismo ravno izkazali. Marsikaj je šlo narobe: prepoznava igralnega ritma, izvedba akcij … Poimenujte, kakor želite. V zadnjem napadu se je moral Luka hitro otresti žoge, pa nismo znali izpeljati stvari do konca.« Košarkarji Miamija pa so včeraj v gosteh premagali Indiano s 122:108, pri čemer je Goran Dragić k zmagi vročice prispeval 15 točk. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije