Gajser in Herlings nakazala mrtvi tek za naslov prvaka

Še drugič je zmaga pripadla Nizozemcu, a razlika je ostala ista. Slovenski as v prvi vožnji izkoristil skupinski padec tekmecev.
Fotografija:
Odpri galerijo

Slovenski motokrosist Tim Gajser (honda) je dobil prvo vožnjo dirke za VN Nizozemske v Valkenswaardu, na drugi pa zaostal zgolj za glavnim konkurentom v boju za naslov svetovnega prvaka Jeffreyjem Herlingsom (KTM), ki je vpisal še drugo zmago v svetovnem prvenstvu razreda MXGP. Druga vožnja je namreč pomembnejša v skupnem seštevku.

Gajser je tudi v drugo dobro startal in bil za repom Herlingsu, toda prehiteti mu ga ni uspelo. Na koncu mu je zadnji napad preprečil padec in moral se je sprijazniti z drugim mestom, osvojil pa je enako število točk (47) kot domači matador. Po dveh dirkah ima Herlings 94 točk, Gajser pa 85. Tretji je veteran Antonio Cairoli s 68 točkami. Branilec lovorike v elitnem motokrosističnem razredu pa je postal prvi, ki je Herlingsa premagal na njegovi domači dirki v Valkenswaardu. Na prvi vožnji ga je namreč pustil za sabo za več kot 21 sekund. Mu je pa tekmec vrnil milo za drago in ga v drugo premagal za slabih 23 sekund.
Lani je bil Slovenec na Nizozemskem tretji, tam še nikdar ni zmagal. Herlings, svetovni prvak iz sezone 2018, je v domovini v razredih MXGP in MX2 zmagal že devetkrat, a tokrat prvič ni zmagal v obeh vožnjah. Razmere na progi so bile težke, mehka mivka, ki Gajserju tradicionalno ne ustreza, je bila mokra in blatna, saj je občasno deževalo. Tretji je bil Litovec Arminas Jasikonis, Cairoli, ki ima na Nizozemskem že pet zmag, pa četrti.


Timu, ki so se mu kvalifikacije zaradi okvare elektronike na hondi ponesrečile in je šele kot 33. izbiral položaj, se je v cilju po prvi vožnji smejalo. »Super srečen sem. Startal sem v ozadju, nato pa sem izkoristil padec skupine dirkačev pred mano. Kar naenkrat sem se znašel na tretjem mestu. Potem pa sem šel do konca,« se po srečnem razpletu ni več oziral nazaj 23-letni Haložan, ki je kar švignil mimo Herlingsa, ta pa niti ni želel izgubljati energije in je zgolj branil drugo mesto. V istem krogu kot naš as je prvo vožnjo končalo le deset tekmovalcev.

Trentino preložen

»Gajser mi je dal res veliko dela. Ne vem, kako mu je uspelo iz tega startnega položaja priti v ospredje. Povsem zadaj je bil. Toda uspelo mu je, obakrat sva bila vodilna in si razdelila zmagi. Razlika je ostala enaka. Hvala vsem za čudovit vikend, moštvo je odlično pripravila motor in v drugo sem kar letel po progi. Se že veselim Argentine čez dva tedna,« je bil na koncu najbolj nasmejan 25-letni Herlings, ki je večino prejšnje sezone izpustil zaradi poškodbe, leta 2018 pa je vpisal kar 17 zmag na 20 dirkah. Gajser je bil na prvi dirki sezone v Veliki Britaniji pred tednom dni drugi za Herlingsom, potem ko je po osmem mestu na prvi vožnji v drugo zmagal z ogromno prednostjo. Naslednja dirka bo 22. marca v Patagoniji. Dirko v Trentinu, predvideno za 4. april, pa so zaradi koronavirusa preložili, zato bodo morali slovenski navijači še nekaj časa počakati, da bodo Gajserja videli v živo.

V razredu MX2 se je izkazal Jan Pancar, ki je na drugi vožnji osvojil prvo točko v sezoni za 20. mesto. Na prvi je bil 28., skupaj pa 26. Dirko je dobil Francoz Tom Vialle. Peter Zalokar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije