FUTSAL

Duhovniki znajo tudi z žogo

V Italiji se bo 16 nacionalnih reprezentanc duhovnikov v futsalu borilo za naslov najboljšega, med prvenstvom tudi pestro pastoralno dogajanje.
Fotografija: Leta 2013 so nastopili v Celju in Žalcu. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Leta 2013 so nastopili v Celju in Žalcu. Foto: Uroš Hočevar

Še dober teden je pred nami, ko se bodo v Ljubljani podelile kolajne na 11. evropskem prvenstvu v futsalu. Le želimo si lahko, da bi bila med tistimi, ki se bodo borili za odličje, tudi naša izbrana vrsta. Se pa v torek v Italiji začenja še eno evropsko prvenstvo v futsalu, v Brescii se bodo zbrale nacionalne reprezentance duhovnikov, ki bodo brcali za naslov prvaka Evrope, prvenstvo bo končano 9. februarja.

Trenirajo ob nedeljah

»Ducat nas je, večina pa prihaja iz ljubljanskega, celjskega in mariborskega konca,« nam pove eden od njih Jože Povh, ki z ekipo že vrsto let vadi v Žalcu, nad formo in pripravljenostjo pa od leta 2008 bdi trener Stanko Plantak. Poleg Jožeta (duhovnik v župniji Kamnica pri Mariboru) za Slovenijo brcajo še Franček Bertolini (župnija Maribor Rešnje telo), Goran Merica (kaplan v Murski Soboti), Janez Ferlež (minorit Videm pri Ptuju), Matej Sentes (Ptuj Sveti Ožbalt), Klemen Jager (Rimske Toplice), Mitja Franc (salezijanec Celje Don Bosco), Simon Lorger (Šmartno v Tuhinju), Andrej Šegula (minorit in profesor na teološki fakulteti), Robi Sekavčnik (kaplan Slovenske Konjice), Ivan Arzenšek (Petrovče), Bernard Rožman (Ribnica na Dolenjskem) in študent v Rimu Tine Povirk, ki se bo ekipi pridružil na tekmovanju. Prav Povirk je najmlajši v ekipi, star je 23 let, Ivan Arzenšek pa je že v sedmem desetletju življenja.

Začetki športnega druženja segajo v leto 1986, ko so se začeli duhovniki zbirati, med pionirje se štejejo Ivan Arzenšek, Andrej Firbas in Izidor Pečovnik, ki so duhovnike zbrali v Športno društvo Pax. »Evropska tekmovanja se igrajo od leta 2003, ko se je zbralo sedem ekip, prvaki so postali Hrvati, Slovenija pa je bila četrta,« pove Povh, ki s soigralci trenira vsako nedeljo zvečer. Takrat jih v župniji ne potrebujejo, saj dušnopastirsko delo opravijo zjutraj in popoldne.
Vadijo v športni dvorani OŠ Žalec, vsakič pa imajo na drugi strani tudi domačo ekipo, ki jim omogoča dober trening in so pravi sparing partner. »Ker so boljši od nas, vsakič so korak pred nami, je to dobro, ker lahko tako napredujemo in stremimo k boljši igri,« nadaljuje Povh, ki prizna, da so januarja trenirali še bolj zavzeto. »Sicer pa je to za nas kakovostno preživljanje prostega časa, ki je namenjeno srečanju prijateljev,« poudari in nam razkrije še, da vrata reprezentance čuva Goran Merica, najboljši strelci v ekipi so Rozman, Sekavčnik in Povirk. »Ker so najmlajši, so tudi najhitrejši, zato lažje dosegajo zadetke,« dodaja Povh.

Med osem

»Pred treningom se pokrižamo, taka je praksa. Preden odidemo na teren, pa si rečemo kako dobro misel in zaupamo v božjo pomoč. Na evropskem prvenstvu imamo vsak dan tudi mašo, ki jo vodi lokalni duhovnik. Ker je zbrano 16 ekip, je to na enem mestu med 180 in 200 duhovniki,« opiše naš sogovornik duhovno komponento prvenstva v futsalu in rednih treningov.
Na tekmovanju so ekipe razdeljene v štiri skupine, v katerih nastopajo po štiri ekipe. Slovenija bo v predtekmovanju igrala proti Hrvaški, Ukrajini in Avstriji. Tekme trajajo dvakrat po 12 minut, v izločilnih bojih dvakrat po 15. »Radi bi se obdržali med vodilnimi osmimi ekipami. Doslej se nam je ta cilj nenehno izmikal, saj smo pristali na 9. ali 10. mestu. Upam, da nam bo letos uspelo. Osmo mesto bi bil resnično velik uspeh,« poudari Jože Povh.

Na evropskih prvenstvih duhovnikov trenutno prevladujejo Portugalci (aktualni trikratni evropski prvaki), korak za njimi so izbrane vrste Poljske (pet naslov prvaka Evrope), Hrvaške (dvakrat najboljši) in BiH. »Portugalci so res izjemni, z žogo so gor rasli. Neverjetni so, čeprav so stari 40 let ali več. Super igrajo. Poljaki so tehnično malce manj podkovani, a zato toliko bolje fizično pripravljeni. Mi imamo manjšo bazo kot konkurenca, želje in volje nam ne gre očitati, včasih nas izda psihološka pripravljenost,« Povh pojasni razmerja moči v evropskem futsalu za duhovnike.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije