NBA

Dončić po avtoriteto k napačnim

Ob 16. porazu v sezoni v ligi NBA izključena naš zvezdnik in trener. Največji tekmec 23-letnega Ljubljančana je slabi deček prvakov.
Fotografija: Luka Dončić je najboljši tudi na lestvici košarkarjev z največ tehničnimi napakami. FOTO: Matt Krohn/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić je najboljši tudi na lestvici košarkarjev z največ tehničnimi napakami. FOTO: Matt Krohn/Usa Today Sports

Med Luko Dončićem in sodniki v ligi NBA že dolgo ni več ljubezni in je, kot kaže, še lep čas ne bo. V Minneapolisu je bil 16. poraz moštva Dallas v sezoni 2022/23 predvsem tudi posledica čezmerne vzkipljivosti 23-letnega Ljubljančana, ki je s svojo neukrotljivostjo očitno okužil tudi trenerja Jasona Kidda. Oba sta bila izključena sredi tretje četrtine, ko so bili Teksašani že debelo v minusu, za 16 točk (54:70), slovenski košarkarski zvezdnik pa je prejel sedmo, po jezikanju pa takoj še osmo tehnično napako v sezoni.

image_alt
Drama na košarkarskem parketu, Dončić izključen (VIDEO)

Nagla jeza ali netaktne pripombe v nepravem trenutku so Dončiću resda preprečile nov simpatičen statistični dosežek v obliki trojnega dvojčka, saj je v 28 minutah dosegel 19 točk (prvič v sezoni jih je dosegel manj kot 20), šest skokov in sedem asistenc, a še bolj so razkrile največje težave Dallasa v tej sezoni. V gosteh je v štirinajstih tekmah dosegel le tri zmage in je po dobri tretjini odigranih tekem skupaj z branilcem naslova Golden State Warriors na 10. mestu zahodne konference.

Že pri 61 tehničnih napakah

Kdo ve, morda se je Dončić tudi zaradi oglaševalskih prijemov odločil, da bo ohranjal sloves slabega fanta in se držal pregovora, da se za dobrim konjem vedno praši, a pri Dallasu se bodo prej ali slej soočili tudi z negativnim učinkom Dončićevih pomenkov s sodniki. Pa čeprav so si kakšno kletvico s povišanim tonom in še dodobra začinjeno s sočnim balkanskim dodatkom tudi zaslužili.

»Najbrž sem si eno tehnično napako zaslužil, dveh ne. Dve sta bili preveč. Presenečen sem bil, ker sem bil izključen,« se je poskušal ubraniti Dončić, ki je bil morda še pod vtisom zmage nad sodniško odločitvijo iz prejšnjega tedna, ko so vodilni možje tekmovanja po Dallasovi pritožbi umaknili tehnično napako. Luka je namreč nahrulil soigralca, sodnik pa je misli, da je bil njegov oster odziv namenjen njemu. Prav veliko mu ni pomagalo, Dončić je zaradi tega nemara še bolj podžgal sodnike, ki na vsakem koraku čakajo na njegovo najmanjšo kritiko.

Košarkarsko osebnostni razvoj Luke Dončića v peti sezoni v ligi NBA ni v skladu z večjo igralno izkušenostjo in zrelostjo. Nasprotno, z vse večjim zvezdniškim statusom si poskuša tudi s silo utrditi avtoriteto med sodniki, kar pa mu ne uspeva najbolje. V tem desetletju je z Draymondom Greenom, slabim dečkom prvakov iz San Francisca, na vrhu lestvice košarkarjev z največ tehničnimi napakami – 56. Odkar je prišel v najmočnejšo košarkarsko ligo, pa je že pri 61 tehničnih napakah. V tej sezoni je na dobri poti, da bo presegel rekordno minulo sezono, ki jo je zaokrožil s tretjim mestom za Greenom in Traejem Youngom. V povprečju je prejel 0,23 tehnične napake za tekmo, v tej je še povečal odstotek (0,29) in je v tem pogledu izenačen z Jajem Morantom, a sta z zvezdnikom Memphisa šele na petem mestu. Z desetimi je na vrhu Kevin Durant, za njim pa z devetimi Green, a z istim odstotkom – 0,33. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije