JADRANJE

Črne lepotice maja v Portorožu

Na Kanarskih otokih se je začelo svetovno prvenstvo razreda RC44 Slovenski jadralci na drugem in tretjem mestu, sledi spektakel doma
Fotografija: Slovenska jadrnica Ceeref je bila druga na prvi regati svetovnega prvenstva v razredu RC44. Foto: Martinez Studio
Odpri galerijo
Slovenska jadrnica Ceeref je bila druga na prvi regati svetovnega prvenstva v razredu RC44. Foto: Martinez Studio

LANZAROTE - Svojevrstna jadralska zgodba za razredom RC44 se je začela pred dvanajstimi leti, ko sta moči združila legendarni Russell Coutts, večkratni zmagovalec America's Cupa in nosilec številnih drugih naslovov, tudi olimpijskih, in slovenski oblikovalec Andrej Justin. Jadralskim zanesenjakom z debelimi denarnicami sta želela ponuditi užitek na hitrih, dovršeno oblikovanih športnih jadrnicah, s katerimi se bodo lahko v napetih bojih merili na vodi, potem pa jih bo mogoče enostavno razstaviti in prepeljati na prizorišče naslednje regate. Pet prizorišč je skrbno izbranih za vsako regatno sezono. Letošnja se je začela na Lanzarotu na Kanarskih otokih, naslednja bo sredi maja v Portorožu, sledijo pa še regate v švedskem Marstrandu, portugalskem Cascaisu, sezono pa bodo jadralci sklenili sredi novembra na Malti.

Bogati lastniki športnega duha lahko v svoje posadke privabijo najboljše jadralce na svetu. Slovenski poslovnež Igor Lah je lastnik ekipe Team Ceeref, jadralci Tomaž Čopi, Mitja Margon (oba nekdanja olimpijca v razredu 470), Iztok Knafelc in Toš Skrt Golja pa so člani posadke ruske Team Nika poslovneža Vladimirja Prosikhina. Obe ekipi žanjeta izjemne uspehe: fantje z Nike so aktualni svetovni prvaki v tem razredu, ekipa Igorja Laha pa je v zadnji sezoni drugič zapored osvojila naslov pokalnih zmagovalcev.

Da slovensko jadranje spada v sam svetovni vrh, priča tudi odličen začetek sezone na Lanzarotu. Fantje na Niki so zgolj za točko zgrešili zmago na prvi letošnji regati, kjer je slavila Charisma, Lahov Ceeref pa je bil tretji. »Smo izjemno zadovoljni, saj je v zadnjih štirih letih to naš najboljši rezultat na prvi regati. Seveda se veselimo Portoroža, mislim, da bo izjemno zanimivo in regata taka, kot mora biti,« pričakuje Igor Lah. Soorganizacijo jadralskega spektakla je prevzelo društvo GoSailing, ki ga vodi Mitja Margon, član ekipe Team Nika. »S prvo regato sezone smo lahko več kot zadovoljni, čeprav smo imeli resno priložnost za zmago, a smo zaradi nekaj tehničnih težav končali kot drugi. Naša letošnja zasedba je tako rekoč enaka kot leta 2015, ko smo sezono končali kot svetovni prvaki, in tudi zato na naslednjih regatah pričakujemo, da bomo v igri za zmago tudi v Portorožu. Veselimo se dvoboja s Ceerefom, ki so ga tukaj izgubili v zadnji regati, in pričakujemo, da bo to kar težka borba za vrh na domačem terenu,« je dejal Margon. Druga regata svetovnega prvenstva bo torej v Piranskem zalivu od 9. do 13. maja, črne lepotice pa boste lahko že prej občudovali v Portorožu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije