SVETOVNO PRVENSTVO

Zgodovinska zmaga slovenskih odbojkarjev

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi s 3 : 1 premagala Dominikansko republiko.
Fotografija: Slovenski odbojkarji so dosegli prvo zmago na svetovnem prvenstvu. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji so dosegli prvo zmago na svetovnem prvenstvu. FOTO: Tomi Lombar

FIRENCE – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovnega prvenstva zabeležila zmago. V Firencah je še v pravem času ujela ritem in s 3 : 1 (–22, 13, 13, 17) premagala Dominikansko republiko.

Slovenska odbojkarska reprezentanca je dosegla prvo zmago na svetovnih prvenstvih. Čeprav je uvodno tekmo katastrofalno slabo začela, je v nadaljevanju le našla ritem in strla tekmeca, ki je vsaj na papirju najslabša ekipa skupine A. Z izjemo prvega niza je bila Slovenija vsaj za en razred boljša, zato pa je potrebovala predvsem servise. Z njimi je povsem razmajala tekmečev sprejem, na koncu je dosegla 13 asov.

Težak prvi niz

Slovenci so bili na stavnicah pred začetkom tekme izraziti favoriti, a tega na začetku niso upravičili. V prvem nizu, ki so ga začeli z udarno postavo, niso niti enkrat vodili, odigrali so ga slabo, zato Dominikancem ni bilo treba pokazati kakšne posebne igre, da so prišli do vodstva. Izbrancev Slobodana Kovača ni bilo ne v napadu ne v obrambi, edini, ki je nekaj pokazal, je bil kapetan Tine Urnaut, a je bil premalo, da bi lahko njegova ekipa kaj naredila. Povsem nerazpoložen je bil Mitja Gasparini, njegovi servisi niso zadevali cilja, tekmečevega bloka ni mogel prebiti niti v napadu.

Največje vprašanje je zato bilo, ali ga bo Kovač v drugem nizu pustil v igri ali ga poslal na klop. A selektor ga je bil pripravljen čakati, vidna je bila želja, da se razigra za naslednje tekme. Izkazalo se je, da je imel prav, saj je bil Primorec v slovenski vrsti v nadaljevanju precej bolj zanesljiv, enako pa velja za njegove soigralce. Ko se jim je odprlo pri servisu – Klemen Čebulj, Jan Kozamernik in Alen Pajenk so poskrbeli za nekaj asov –, je bilo vse lažje. Tudi blok je lahko opravil svoje delo, za prvega nasploh na tekmi je poskrbel Kozamernik, takrat je postavil izid 13 : 9. Do izida 15 : 11 so Dominikanci še imeli nekaj upanja, nato pa je Čebulj s servisi povsem razbil njihovo obrambo, Slovenija je ob njegovih začetnih udarcih prišla do osmih zaporednih točk in nekaj pozneje izenačenja na 1 : 1.

Tudi bombe Gasparinija

V tretjem nizu se je na servisni črti povsem razigral še Gasparini, z bombami je sejal paniko pri tekmečevem sprejemu. Slovenci so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8 : 4, nato tudi 12 : 4, po nekaj slovenskih napakah so Dominikanci nekoliko zmanjšali zaostanek, a Gasparini in kolegi so hitro premagali nekaj kriznih minut ter se tako rekoč sprehodili do vodstva z 2 : 1.

Da je vprašanje zmagovalca rešeno, je pokazal začetek četrtega niza. Po servisih Dejana Vinčića so Slovenci povedli s 5 : 0, serijo odličnih začetnih udarcev je nadaljeval Gasparini in na semaforju je kazalo 3 : 11. Jasno je bilo, da je Slovenija dovolj kakovostna ekipa, da prednosti ne bo izpustila, četudi nekoliko stopi s plina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije