Zdaj je manj zaletav, kot je bil

Domen Prevc med udarnimi slovenskimi aduti konec tedna v Willingenu.
Fotografija: Domen Prevc se že veseli večjih skakalnic in letalnic. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Domen Prevc se že veseli večjih skakalnic in letalnic. FOTO: Reuters

Domen Prevc se v tej sezoni redno uvršča med dobitnike točk za svetovni pokal v smučarskih skokih, brez njih je ostal le v Nižnem Tagilu. V Saporu je minulo soboto dosegel svojo najboljšo uvrstitev v sezoni, potem ko je pristal na 4. mestu.
Da je stopničke zgrešil za manj kot meter (le za 1,3 točke), ga ni pretirano jezilo, ker ni prikazal popolnih skokov. Za povrhu mu je bil v drugi seriji, v kateri je imel med vsemi finalisti v zraku najboljše razmere, ki jih je odlično unovčil, saj je pridobil kar devet mest, naklonjen tudi bog vetra Eol.

»Kar je bilo, je bilo, za nazaj ne morem ničesar spremeniti,« je odvrnil najmlajši od bratov Prevc, ki se na Japonskem počuti zelo dobro. »Letos sem lahko v Saporu tudi normalno spal, saj mi časovna razlika ni povzročala težav. Všeč mi je tamkajšnja kultura, tudi ljudje, ki iz leta v leto bolje govorijo angleško, tako da se lahko z njimi že normalno sporazumevaš. Le njihova hrana ni ravno po mojem okusu, tako da sem po tej plati kar vesel, ko se vrnem v Evropo,« je v smehu priznal mladinski svetovni podprvak iz Rasnova 2016.

S sobotno predstavo je navdušil tudi Martina Kocha, strokovnega komentatorja pri avstrijski nacionalni televizijski postaji ORF. »Domnov letalni slog je takšen, da se je treba nanj navaditi. Da v zraku ne pozna strahu, ni nič novega. In kadar v odriv vloži pravšnjo mero energije, ga praviloma odnese daleč. S takšnimi nastopi bi lahko postal serijski zmagovalec,« je sobotni finalni skok mladega slovenskega reprezentanta pospremil 38-letni Beljačan, ki je štiri od petih zmag v svetovnem pokalu nanizal na letalnicah.

Meril bo med deseterico

Toliko jih ima tudi Domen, ki že nestrpno pričakuje spektakel konec tega tedna v Willingenu in zatem prve polete v tej zimi na Kulmu. »Seveda se že veselim večje skakalnice in nato letalnice, na katero se bom odpravil z novimi Slatnarjevimi smučmi. Naprava v Willingenu mi načeloma ustreza, kar bom moral potrditi z dobrimi skoki. Upam, da bom – kot v Saporu – ujel ugodne razmere in užival v zraku,« si je zaželel 20-letni član kranjskega Triglava, ki po 18. od 31 preizkušenj v točkovanju za svetovni pokal kot tretji najboljši Slovenec za Petrom Prevcem (9.) in Anžetom Laniškom (13.) drži 18. mesto.

»Po rezultatih, ki sem jih dosegel doslej, samozavestno pogledujem k prihajajočim izzivom,« je poudaril in na vprašanje, ali si je za preostale preizkušnje zastavil kakšne rezultatske cilje, odvrnil, da bo na njih meril med najboljšo deseterico. Da je bolj stanoviten, kot je bil v prejšnjih zimah, je pripisal tudi nekoliko drugačnemu načinu pristopu k skokom. »Če sem prej po vrnitvi s tekme opravil kondicijski trening, da sem ga pač naredil, zdaj že na začetku tedna tuhtam, kaj bi lahko še storil, da bi bil (še) boljši in da bi v vikend skočil tako, kot se spodobi,« je dal vedeti, da je manj zaletav, kot je bil včasih.

Za nameček si pri sleherni zadevi vzame več časa za razmislek, od ponedeljka do srede, denimo, zgolj opremi v povprečju nameni po štiri ure na dan. »Odpeljem se do Roberta Kranjca, Petra Slatnarja ali v Ljubljano po material, če je treba. Naredim vse, kar je pač v moji moči, da bi imel na tekmah čim boljši dres in smuči,« je še zaupal Domen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije