TEK NA SMUČEH

Dvomi se ne vlečejo preveč v sezono

Katja Višnar v davoškem sprintu v finalu pritekla na peto mesto. Med biatlonci v zasledovanju Fak na 13., Bauer na 21. mestu.
Fotografija: Katja Višnar je pritekla najboljšo slovensko uvrstitev v tej zimi doslej. FOTO: AP
Odpri galerijo
Katja Višnar je pritekla najboljšo slovensko uvrstitev v tej zimi doslej. FOTO: AP

LJUBLJANA – Na tekmi svetovnega pokala v smučarskih tekih v sprintu v prosti tehniki v Davosu je Katja Višnar, peta v kvalifikacijah, v finalu dosegla prav takšno uvrstitev, torej peto mesto. Zmagala je Švedinja Stina Nilsson pred Američanko Sophie Caldwell in še eno Švedinjo Majo Dahlqvist. »Noge so bile v redu, super sem se počutila, ves dan sem uživala, nič ni šlo narobe. Tako res tekmuješ z veseljem in se bojuješ za mesta. Nimaš skrbi in res sem zelo vesela, da se je pokazala dobra forma. V Lillehammerju sem imela malce smole s smučmi, a sem vedela, da sem prava, kar se je tokrat pokazalo. To je potrditev, da se dvomi ne vlečejo preveč v sezono, in to je res super,« je bila zadovoljna Višnarjeva, ki je na tretjem letošnjem sprintu poskrbela za prvi slovenski finale. Alenka Čebašek, imela je četrti čas kvalifikacij, je zasedla 13. mesto, Eva Urevc 18., Vesna Fabjan pa 20. Anamarija Lampič je bila prepočasna za izločilne boje in je ostala zunaj trideseterice. Pri moških je imela Slovenija Janeza Lampiča in Miho Šimenca. Prvi je obstal v kvalifikacijah, drugi v četrtfinalu. Šimenc je bil na koncu 19. V moški konkurenci je prvič to zimo slavil Norvežan Johannes Høsflot Klæbo, drugi je bil Italijan Federico Pellegrino, tretji pa Francoz Baptiste Gros. Norvežanka Therese Johaug je nato dobila 10-kilometrsko preizkušnjo v prosti tehniki. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala je ugnala rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg in tretjo Finko Kristo Pärmäkoski. Na 17. mestu je končala Čebaškova, Urevčeva je bila 42., Lampičeva pa 52. Rus Jevgenij Belov je na 15-kilometrski tekmi v prosti tehniki pritekel do svoje prve posamične zmage v svetovnem pokalu. Drugi je bil Francoz Maurice Manificat, tretji pa Norvežan Martin Johnsrud Sundby. Edini Slovenec na tekmi Miha Šimenc je pristal na 93. mestu med 100 tekači.

Narobe nastavil strele

Biatlonci so se za točke potegovali v Hochfilznu. Francoz Martin Fourcade je zmagal v zasledovanju na 12,5 km. Branilec skupne zmage v svetovnem pokalu je premagal Nemca Arnda Peifferja in Norvežana Vetleja Sjåstada Christiansena. Jakov Fak je bil 13., deveti v sprintu je v zasledovanju nazadoval, zgrešil dva strela, zaostal pa 1:06,5 minute. Klemen Bauer je zasedel 21. mesto, na istem je bil tudi po sprintu, zgrešil je trikrat, njegov zaostanek je znašal 1:43,6 minute. Fak ni imel svojega dne, saj mu je šlo marsikaj narobe: »Na drugem strelskem postanku sem naredil napako, ko sem celotno skupino strelov nastavil malce nižje in bolj v levo. Presenetljivo. Na samem teku sem se počutil dobro, a vseeno ne dovolj dobro, da bi lahko popravil zgrešena strela in se boril za kaj več.« Glavni trener Uroš Velepec je povedal: »Žal je v zadnjem krogu, vložili smo tudi protest, pred Jakova na zadnjem bregu skočil eden od trenerjev. Moral se je ustaviti, izgubil je kar precej časa, a potem je ritem ujel, sprintal in nadomestil, kar se je dalo.« Finka Kaisa Mäkäräinen je bila najboljša v zasledovanju na 10 kilometrov. Druga je bila Slovakinja Paulina Fialkova, tretja Italijanka Dorothea Wierer. Edina slovenska predstavnica Urška Poje je zasedla 46. mesto. Moška štafeta biatloncev je pripadla Švedski pred Norveško in Nemčijo, Slovenija v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer in Mitja Drinovec je bila 11.; po petem streljanju z Bauerjem je bila še druga, predala je kot tretja. Ženska štafetna tekma je za konec pripadla Italijankam, Švedinje so bile na cilju druge, tretje pa Francozinje. Slovenske štafete ni bilo na startu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije