NOGOMET

Derbi v Stožicah pravi vrhunec kola

Peklenski ritem tekem v slovenskem nogometnem prvenstvu ne popušča.
Fotografija: Andres Vombergar (v zelenem) bo tudi v derbiju z Mariborom eden glavnih adutov Olimpije. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Andres Vombergar (v zelenem) bo tudi v derbiju z Mariborom eden glavnih adutov Olimpije. FOTO: Tadej Regent

Najboljši nogometni klubi pri nas bodo vstopili v obdobje zadnjih petih letošnjih kol, če NZS ne bo podaljšala tekmovalnega urnika zavoljo ugodnih vremenskih razmer. Na voljo je 15 točk, splača se stisniti in si pripraviti čim boljše izhodišče za pomladanski boj za naslov prvaka. Tega se zavedata tudi Olimpija in Maribor, ki bosta jutri popoldne zaprla 15. kolo 1. SNL.

Gorica – Domžale: Domžalčani vedo, da bi se bilo modro v zadnjih petih kolih čim bolj približati 18 novim točkam – če dodamo še zaostalo tekmo z Bravom. Moštvo Dejana Đuranovića lahko v Novi Gorici prvič v tej sezoni naniza drugo zmago in ob tem dodatno uveljavi svoje mlade ase v napadu: Daria Kolobarića (20), Arnela Jakupovića (22) in Tamara Svetlina (19). Gorica? V sezoni, ko je izpadla v 2. SNL, je v prvih 14 kolih osvojila 21 točk, letos v enakem obdobju le 10!

Mura – Bravo: Najtesnejši zmagi nad nekdanjimi prvaki iz Nove Gorice in Kopra sta v Fazanerijo vnesli mir pred naslednjimi izzivi. Ante Šimundža je zgradil čvrsto obrambo (prejema 0,57 gola na tekmo), ki bo trd oreh za Ljubljančane. Tudi gostujoči trener Dejan Grabić si je oddahnil po celjskem skalpu, zato napoveduje »metanje na glavo za vsak centimeter igrišča«, morda tudi visok presing in posledično tveganje. Vsekakor se obeta zanimiva tekma, favorit za zmago pa je znan – Mura.

Koper – Aluminij: Trener Miran Srebrnič je v Murski Soboti osvežil ekipo, zavestno tvegal neuspeh in Koper je na koncu res ostal praznih rok. Popoldne bo znano, kako je osvežil nosilce igre, kot so Vršič, Knežević in Mulahusejnović. To je ena od tekem, ki bi jo Koper zlepa ali zgrda moral dobiti, če želi razmišljati o boju za vrh. Kidričani so končali niz sedmih tekem brez zmage in bodo gotovo sproščeni, toda v devetih snidenjih s kanarčki ne poznajo vonja po zmagi (0-5-4).

Tabor – Celje: Domači trener Goran Stanković je po zmagi nad Olimpijo nanizal šest tekem brez zmage in hitro je šel v pozabo skalp nekdanjega delodajalca. Tabor kotira v na videz varnem območju, toda ob porazu bi lahko padel najmanj na 7. mesto in pogled čez noč ne bi bil več tako lep. Tudi zato se obeta bojevita tekma, saj niti v Celju ne cvetijo rožice. Državni prvaki domiselno prodajajo virtualne vstopnice za nedeljski derbi z Olimpijo, toda svoj posel morajo opraviti v Sežani.

Olimpija – Maribor:
Kaj bo ponudil največji slovenski derbi, ki je pravšnji vrhunec 15. kola – to se sprašujejo v nogometni družini. Kluba sta v preteklih mesecih v različnih obdobjih doživela veliko ostrih kritik od (ne)poklicanih in (ne)poučenih, jutri bosta imela trenerja Dino Skender in Mauro Camoranesi priložnost pokazati, da velja obratno. Škoda, da ne morejo biti navzoči gledalci, termin derbija 16.45 je veliko bolj človeški kot tradicionalno večerno zmrzovanje na stožiškem betonu. Maribor je ujel daleč najboljšo formo med vsemi v ligi: v zadnjih petih kolih je osvojil 15 točk, Olimpija šest manj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije